0513 - 41 75 03
social media
0513 - 41 75 03 Prijzen Boek nu online en ontvang 5% korting

21-02-2018 – Sinterklaas gespot in Februari

Door Martine Vellema op 22-02-2018

Zomaar een leuke spontane dag, we mogen op pad met een luchtballon naar het Sint Piter feest in Grouw, Friesland.

Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag (van 21 februari) van Spanje naar het Friese dorp Grouw komt en daar zijn boot aanlegt aan de Nieuwe Kade.

Volgens een legende is hij de broer van Sinterklaas die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. De oorsprong van het feest is echter anders en startte als een voorjaarsfeest ter verering van Sint-Petrus.

Sint Piter en Sinterklaas zouden vroeger gezamenlijk naar Nederland varen om daar op 5 december op pakjesavond cadeautjes uit te delen. Toen zij een keer Grouw vergaten, ging Sint Piter terug om alsnog de cadeautjes voor de inwoners van het Friese dorpje op te halen. Pas midden februari kwam hij terug. Desondanks ligt de oorsprong van het feest ergens anders.

Vroeger vierde men in Friesland het Maitiidsfeest (voorjaarsfeest). Pasgetrouwde koppels gooiden ballen die door hun vrienden werden gezocht, dit was een ritueel om het land vruchtbaar te maken.

Omdat de kerk heidense feesten verving door christelijke feesten veranderde het voorjaarsfeest in het feest van Sint-Petrus. Nu is dit feest overal in de vergetelheid geraakt, behalve in Grouw. Waarom precies is niet duidelijk, maar het kan ermee te maken hebben dat Sint-Petrus beschermheilige is van het vissersdorp Grouw.

Dit jaar hebben we de inwoners van Grouw verrast door Sinterklaas op te halen met een kleine maar mooi gekleurde luchtballon. Met veel enthousiasme zwaaiden de kinderen net zo lang tot de goede man nog maar een puntje aan de horizon was.

sint piter sint piter4 sint piter 2

10-01-2018 – Ballonmeeting herdenkt bevrijding

Door Martine Vellema op 10-01-2018

2018! Een heel nieuw jaar ligt weer voor ons, dat betekent dat we ons alweer langzaam gaan voorbereiden op het aankomende seizoen. We hebben nieuwe ideeen maar op welke manier gaan we deze tot uitvoering brengen?, hoe kunnen we een nog betere service bieden. Want dat is waar wij blij van worden, onze passagiers een onvergetelijke avond bezorgen.

Tijdens deze gesprekken komen ook de mooie herinneringen weer boven van vorig jaar. De vredefeesten in Sint Niklaas waren heel bijzonder om mee te maken. Er is geen betere plaats in België om met tientallen ballons op te stijgen dan de grootste markt van het land, die van Sint-Niklaas. Het is een jaarlijks indrukwekkend en kleurrijk schouwspel: luchtballons in vele maten en vormen die het Wase luchtruim kiezen.

De ballonmeeting is ontstaan in 1948 ter herdenking van de bevrijding van de stad tijdens WOII. De slachtoffers worden nog altijd herdacht tijdens een officiële plechtigheid op zondagmiddag. Met dit evenement etaleert de stad sinds 1948 ook haar imago als ballonstad. De toegewijde en gepassioneerde ballonfamilie Sax staat in voor de organisatie van de ballonmeeting. Wij vonden het mooi om hierbij aanwezig te zijn maar ook om te zien dat het een hele organisatie is om vanaf een groot plein middenin de stad met zoveel luchtballonnen op te stijgen. Er moet met veel verschillende factoren rekening worden gehouden. Het weer, de wind, de omliggende hoge gebouwen, de planning van de ballonnen die een voor een de lucht in mogen etc. Een indrukwekkend schouwspel, Sint Niklaas bedankt!

sint niklaas sintniklaas3 sintniklaas2

 

 

22-12-2017 – Ballonvaren in 2018 met de gelukkigste piloot

Door Martine Vellema op 23-12-2017

Vrijdag 22 december, een paar dagen voor kerst was het zover, onze piloot Tommie ging het huwelijksbootje in.., of liever gezegd huwelijksmandje. Tommie en zijn geliefde Moniek hadden voor deze speciale dag een heel programma waar een luchtballon niet in voor kwam. Maar dat veranderde toch nog op het laatste moment. De avond van te voren ontvingen wij een berichtje waaruit bleek dat Tommie het wel erg zou waarderen als op deze belangrijke dag naast zijn eerste liefde Moniek toch ook zijn 2e liefde aanwezig zou kunnen zijn.

Ze moest goed gevuld zijn, warm vooral, met mooie rondingen en gekleed in het paars. Nou, daar gingen wij natuurlijk ons best wel even voor doen.. en ze stond er.., in vol ornaat.., helemaal klaar om Tommie en Moniek naar haar toe te lokken. Een witte Fiat 500 kwam te voorschijn uit de mist en reed recht op haar af. Vlakbij de mand kwam het trouwautootje tot stilstand en kwam het prachtige stel tevoorschijn.

Even leek het plan te mislukken want met een trouwjurk over de rand van een ballonmand klimmen valt nog niet mee. Maar daar stonden ze dan, in koud december, mistig, geen zon maar toch als stralend koppel in Tommie zijn eigen huwelijksmandje. Nu kon deze dag echt niet meer stuk.

Piloot Johannes heeft de ballon klaargezet en kon het niet laten de gevraagde enveloppe met inhoud voor het huwelijkspaar helemaal boven in de ballon te takelen. De ballon word ook wel enveloppe genoemd in ons vakjargon. Tommie moet er dus nog wel even wat moeite voor doen om de enveloppe uit de enveloppe te kunnen krijgen. Maar het meest belangrijke is geslaagd, Moniek heeft “ja” gezegd! Wat betekend dat alle passagiers die vanaf 2018 met Tommie mee gaan ballonvaren, dit met een heeel gelukkige piloot gaan doen!

t&m tommie

 

 

15-11-2017 – Sprookjeslandschap..

Door Martine Vellema op 15-11-2017

“Winter in America is cold.. “, in Nederland niet altijd maar als dat wel zo is en het heeft ook nog gesneeuwd?, dan kunnen wij het niet laten een of meerdere luchtballonnen van stal te halen. Een beetje wind?, dat is geen probleem, de ballon gaat wel met de wind mee en de brander zorgt voor net dat beetje extra warmte wat je nodig hebt met deze koude temperaturen.

Een aantal jaar geleden ontstond zo’n mooie gelegenheid. Zo’n moment dat je in de ochtend de gordijnen open doet en overvallen wordt door een geluksmomentje. Veroorzaakt door wat je waarneemt; vriezend weer, een witte deken over het anders zo groene  landschap, met een gouden randje door de zon, die net op dat moment door komt.

Deze ochtend starten we met twee luchtballonnen vanuit Goingarijp maar niet voordat we een telefoontje naar Omrop Fryslan hebben gepleegd om te vragen of ze mee willen. Een uur later stonden we met de hele filmploeg, een paar enthousiaste piloten en een stuk of wat gewillige passagiers in het bevroren weiland.  We worden gefilmd maar wat veel mooier is, is het sprookjeslandschap wat zich afspeelt onder de mand. Herten en konijnen maken zich uit de voeten en laten diepe sporen na in de sneeuw. Witte boerderijen en dorpjes, Kleine bevroren slootjes en een kolonie gansen trekken allemaal aan ons gezichtsveld voorbij.

Richting Joure zien we honderden mensen op de schaats, we varen langzaam de bewoonde wereld weer in en maken ons klaar voor landing. We moeten door de knieeën en ons vasthouden aan de touwen van de mand, de landingsinstructies van de piloot zijn helder maar laten ons ook beseffen dat deze prachtige ballonvaart bijna ten einde is. Deze keer niet met champagne maar met warme chocomelk sluiten we deze “Once in a life time”ervaring af, voor deze winter..

De filmbeelden zijn een paar seizoenen gebruikt in de pauze film van Omrop Fryslan.

4 gr 3 3 januari 2010 ballonvaart Akmarijp 062 3 januari 2010 ballonvaart Akmarijp 049 3 januari 2010 ballonvaart Akmarijp 046 2

21- 9-2017 – Een diner uitpakken tussen hemel en aarde

Door Martine Vellema op 21-09-2017

Negen passagiers hebben piloten Tommie en Theo vandaag mee in de grootste luchtballon. Normaliter gaan er 12 passagiers mee in deze ballon maar vandaag hebben we meer ruimte nodig en een extra piloot. Onze passagiers gaan genieten van een heerlijke beleving, een “luchtballon diner”!

Met dit arrangement is het hoog in de lucht genieten van de kookkunsten van Friese meesterkok Reitse Spanninga van restaurant ’t Plein in Joure. Het diner wat hij speciaal heeft bereidt voor de passagiers van vanavond nemen wij mee de lucht in! Als voorafje serveren wij – tijdens het uitvouwen van de ballon – een heerlijke entrée met broodjes, boter en tapenade. Tijdens de ballonvaart is het genieten van een heerlijke frisse maaltijdsalade met een goed glas wijn. Na de landing volgt het dessert met natuurlijk champagne. Het was voor iedereen genieten van de mooie ballonvaart en de gezelligheid, daar zullen ook de flessen wijn toe hebben bijgedragen. Deze stegen vandaag namelijk mee tot op grote hoogte..

Culinaire arrangementen

Ben je op zoek naar een écht unieke beleving? Wil je op een originele manier zakenrelaties verrassen, een mijlpaal of jubileum vieren? Een bedrijfsuitje organiseren? Een vliegende start voor een nieuw project afvuren of een nieuw product lanceren? Met een culinaire ballonvaart breng je elkaar tot grote hoogte. Kijk op onze site of bel ons over de verschillende arrangementen. Van tapas tot de bbq mee in de ballon en een diner wat wordt gegaard terwijl je vaart!

luchtballondiner

 

28-8-2017 – Wier verwonderd zich over eigen dorp

Door Martine Vellema op 28-08-2017

Vandaag mogen wij onze luchtballonnen inzetten voor een grote groep inwoners uit Wier. Wier is een dorp in de gemeente Menaldumadeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt aan de Hoge Dijk in de noordelijke punt van de gemeente en heeft ongeveer 210 inwoners. Wier is een pittoresk terpdorpje met zo’n 210 inwoners en ligt in de gemeente Menameradiel (Menaldumadeel) in het noordwesten van Friesland. Met een bruisend verenigingsleven, een speeltuin, kaatsveld en een goede busverbinding een prima plek om te wonen en te werken. Ook voor toeristen is het zeker de moeite waard om Wier te bezoeken.

Wij stegen vandaag op vanaf het mooie kaatsveld, een mooie groot veld om 3 ballonnen uit te leggen en op te blazen. We ondervonden veel enthousiasme en gezelligheid bij de passagiers en omstanders die het spectackel in het dorp niet wilden missen. We varen met Ballonnen niet groter dan 12 passagiers waardoor we met grotere groepen met meerdere Ballonnen komen. Dit is vele malen leuker dan 1 ballon waar iedereen in mee gaat. Nu is er veel meer actie op het veld en zien de passagiers elkaar in het luchtruim.

Ook tijdens de vaart is er meer stilte en rust en kunnen piloot en passagier elkaar goed verstaan. Dat is erg leuk omdat er informatie met elkaar gedeeld kan worden over de omgeving waar gevaren wordt. Het persoonlijke karakter van de manier waarop wij de vaarten willen uitvoeren is belangrijk voor de beleving van de passagiers, vanavond zijn dat de inwoners van Wier. Daar hoort ook bij dat elke passagier weer naar het kaatsveld wordt terug gebracht in onze volgauto’s. Dit is niet bij elk ballonvaartbedrijf vanzelfsprekend. Een fijn moment om met elkaar, crew en piloten na te praten over deze bijzondere belevenis.

Een leuk weetje over Wier:

In Wier bevindt zich Radarpost Noord van de Koninklijke Luchtmacht, een van de twee zogenaamde “Medium Power Radars” waarmee het Nederlandse luchtruim wordt bewaakt. De andere Nederlandse radarpost bevindt zich in Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) en is onderdeel van Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Door de aanleg van een sluis ligt Wier sinds 2013 ook aan de Elfsteden vaarroute.

foto groep foto groep 1 foto groep 2 foto groep 3 foto groep 5 foto groep4 foto groep 6 foto groep 8 foto groep 7

 

13-8-2017 – Wat kan er meer romantisch zijn..?

Door Martine Vellema op 12-08-2017

Een romantische ballonvaart met een beetje adrenaline is een perfecte keuze, als je de liefde wilt vieren. Een verjaardag, een huwelijksaanzoek of een echte bruiloft in de lucht! We krijgen verzoeken van spandoeken op de weg tot onderdeel van een bruiloft waarin het liefdeskoppel wordt uitgezwaaid. Noem het maar en wij maken er een onvergetelijk avontuur van. Kies een ballonvaart over de Friese meren en combineer dit met luxe dineren bij restaurant het “Plein”, of vaar over de prachtige stad Groningen, het mooie natuurgebied in het midden van het land “De Veluwe ” is prachtig of het afwisselende landschap van Noord-Holland.

Deze luchtballon ervaring is inclusief 2 tickets, het zelf kiezen van de opstijglocatie, kan uitgebreid worden met culinaire extra’s en heerlijke wijnen, een introductie over ballonvaren en de historie ervan, informatie over het gebied waar je overheen vaart, champagneluchtdoop, luchtreiziger certificaten, champagneglas als aandenken en een knusse terugreis in onze eigen volgauto. We geven graag tips betreft goede startlocaties met mooie vergezichten onderweg.

Wat kan er meer romantisch zijn..?

romantiek 1 romantiek 2 romantiek 3 romatiek romantic-evening romantiek 4

 

 

 

26-07-2017 – kapotte luchtballon door Ufo

Door Martine Vellema op 26-07-2017

Een jaarlijks terugkerend evenement, de Friese Ballonfeesten, een zomers festival voor de Friezen en voor de vele toeristen die deze week in en rondom Joure vakantie vieren. Er stegen iedere avond zo’n 30 ballonnen op vanaf een relatief klein veld, een mooi spectakel om te zien, vooral de specials zijn prachtig om van zo dichtbij te zien.

Dan zie je pas hoe enorm sommige special luchtballonnen zijn. Zoals de motor, met een inhoud van 170.000 kubieke voet, 46 meter breed en 38 meter hoog is deze ballon de grootste van Europa. Deze ballon is 560 kilo, inpakken is een enorme klus, 10 crewleden is dan ook niet overbodig.  Maar alles ging vlekkeloos, de motor verliet geruisloos het opstijgveld en vloog laag richting Terkaple over een prachtig stukje Friesland.

De Ufo, die ging dit keer met meer enthousiasme omhoog en voer tijdens de opstijging door een andere ballon heen die deze net aan het opblazen was. Erg jammer maar helaas was deze ballon voor vanavond uitgeschakeld. Een geluk was wel dat wij de ballon snel weer mochten repareren zodat deze de volgende dag weer deel kon nemen aan de ballonfeesten.

Wat echt het wachten waard is, is de schitterende Night glow. In de late uurtjes als het donker is worden de ballonnen weer opgeblazen en worden deze verlicht op de maat van de muziek. Prachtige afsluiting, mooi om een keer mee te maken!

ballonfeesten 2017 krant motor nightglow ufo

23-07-2017 – Personeels feestje

Door Martine Vellema op 23-07-2017

Het Ballonvaart seizoen begint al vroeg in het voorjaar en eindigt ongeveer half oktober. Een lange periode waarin we intensief met elkaar optrekken. Om de piloten en de crew te motiveren is het belangrijk zo nu en dan gezellige activiteiten met elkaar te ondernemen.

Wij hebben ballonvaarten ingepland in heel Noord-Nederland en Noord-Holland, wat betekent dat iedereen dagelijks in een ander gebied zijn ballonvaarten uitvoert. We zien elkaar, een groep van ongeveer 30 collega’s dus niet allemaal dagelijks. Deze keer organiseerden we een bbq binnen in de ballonloods vanwege het slechtere weer. We hebben een ballonmand die normaliter wordt gebruikt voor culinaire vaarten nu ingezet als bar waar de drankjes konden worden gehaald, een gezellige ontmoetingsplek.

Het was goed om halverwege het seizoen met elkaar bij te kletsen maar de volgende dag moest er weer hard gewerkt worden, want de ballonfeesten in Joure staan alweer voor de deur!

crewfoto bloemen

13 -7- 2017 – De waddeneilanden bewonderen vanuit een luchtballon in Friesland!

Door Martine Vellema op 13-07-2017

Vanochtend, al voor de vogels floten, ging om 4:30 de wekker van piloot Tommie. Hij moest zich voorbereiden op de ballonvaart voor vandaag. Gistermiddag ging de telefoon op het kantoor van het Noordelijk Ballonvaartcentrum, toeristen, kunnen we morgen nog mee in de ballon? Soms zijn juist die spontane dingen die in je leven voorbij komen zo leuk. Dat wil je graag organiseren omdat je weet hoeveel plezier je mensen ermee doet. Opa en zijn zoon en de kleinzoon wilden graag een ballonvaart maken boven het Friese land. Om 5:30 had Tommie in Terhorne, waar de passagiers op vakantie zijn, afgesproken. Daar ligt de ijsbaan wat nu een prachtig, groot groen veld is, ideaal om een ballon uit te rollen. Heel rustig steeg Tommie op met de passagiers, alleen de brander verraadde zijn vroege aanwezigheid in dit pittoreske watersportdorp. Er zijn vast wel een paar mensen wakker geworden en hebben het grijze object met kleurrijke blokjes voorbij zien komen langs hun slaapkamer raam.

De ballonreis vervolgde richting Sint johannesga, zou het lukken om over de molen te varen? Daar woont namelijk onze piloot Johannes. Tommie vaart ook wedstrijden dus je kan wel raden wat zijn volgende doel werd..?, de molen werd gehaald zoals hieronder op de foto is te zien. Ook de crew Stephan is goed zichtbaar op de foto, hij was allang voorbereid op deze actie van piloot Tommie en stond Tommie al op te wachten.

Maar de vaart is nog niet ten einde, er wordt nog gevaren over een prachtig natuurgebied, want ook de reeën en hazen worden nu wakker en laten zich in grote getale zien aan de mensen in het mandje. Tommie wil de toeristen ook nog iets laten zien wat alleen vanuit de ballon kan.., hij gaat hoogte winnen met de ballon en door het kraakheldere zicht van deze ochtend zijn daar.. “de waddeneilanden”.., en ook Noord-Holland is duidelijk te zien. De vaart wordt spectaculair afgesloten door nog even hééééél laag over de mais te varen. Een uur in een ballon en dan zoveel mooie momenten..

IMG_5662 IMG_5660 IMG_5656 IMG_5655 IMG_5654

27-06-2017 – Rolstoelvriendelijk bedrijf

Door Martine Vellema op 27-06-2017

Als je denkt aan rolstoelvriendelijke activiteiten, is ballonvaren niet het eerste dat in je opkomt. Toch is het bij ons mogelijk dankzij Lindstrand Balloons in Engeland, zij hebben een speciale mand ontworpen voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel.

De mand is groot genoeg voor degene in de rolstoel en nog twee staande passagiers. Door het unique design kan een kant van de mand worden open gemaakt en naar beneden gezet zodat er gemakkelijk met een rolstoel de ballonmand kan worden ingereden. De mand is open gevlochten aan de kant waar de zittende passagier zit zodat optimaal van het zicht kan worden genoten.

Deze bijzondere vaart valt onder de Vip vaarten, wat wil zeggen dat de passagiers vanaf een door hun gekozen locatie kunnen opstijgen. In de mand zit een rolstoel maar het is ook mogelijk de eigen rolstoel te gebruiken, mits deze door de deur van de mand past. Ballonvaren is afhankelijk van geschikt weer om de vaart veilig te laten verlopen. Zeker bij een rolstoelvaart is dit van belang, we zullen de ballonvaart dan ook opnieuw inplannen als dit niet het geval is.

We hebben al veel bijzondere vaarten gemaakt met deze ballon dit jaar, de foto’s mogen dan niet zo scherp zijn de belevenissen zijn onbetaalbaar, zowel voor de passagier als voor de piloot en zijn team!

theo rolstoel tommie rol1 tommie rol2 tommie rol3

22-06-2017 – Waarom “De Friese meren”..?!

Door Martine Vellema op 22-06-2017

De Friese meren is een toeristisch gebied in het zuidwesten en midden van Friesland. Vooral in de zomer trekt het gebied veel watersporters en vakantiegangers aan. De gemeente “De Friese Meren” is naar dit gebied genoemd. We hebben dit seizoen meerdere vaarten gemaakt over dit gebied, de passagiers maar ook de piloten verwonderen zich iedere keer weer over de schoonheid van deze Friese meren.

De grootste en belangrijkste Friese meren zijn de Groote Brekken (grutte Brekken), het Sneekermeer (Snitser Mar), het Tjeukemeer (Tsjûkemar), het Heegermeer (Hegemer Mar), de Fluessen (Fluezen) en het Slotermeer (Sleattemer Mar). De meeste Friese meren liggen in de zogenaamde Zuidwesthoek, maar ook de meren bij Grouw en Eernewoude worden meestal tot het gebied gerekend.

In het watersportseizoen in dit gebied worden jaarlijks de Sneekweek en het skûtsjesilen georganiseerd door het SKS en het IFKS. In de zomer is het hoe dan ook in Friesland, of varen op het water of in de lucht..!

friese meren 1 friese meren 2 friese meren 3 friese meren 4 friese meren 5

 

29-05-2017 – Elegant, welgevormd en verleidelijk…

Door Martine Vellema op 29-05-2017

Dat is de spiksplinternieuwe Olijslager luchtballon! Vandaag mochten de eigenaar van deze ballon haar samen met ons voor het eerst bewonderen, los van de grond tegen een strak blauwe hemel. In Oldeboorn vanaf camping Boarnshiem vond de opstijging plaats.

Johannes, onze piloot was de gelukkige bestuurder op dit chique nieuwe luchtvaartuig en was laaiend enthousiast. “Deze Lindstrand luchtballon heeft super snelle rotation vents, hierdoor kan de piloot de ballon laten draaien wat ten goede komt aan de bedrijfsnaam van Olijslager. Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met het aspect dat het logo herkenbaar moet zijn vanaf de grond en vanaf grote hoogte leesbaar moet zijn. Geslaagd zeggen wij!

De ballon is tevens uitgerust met een nieuwe gedeeltelijk open aanhanger. De ballon ligt zo altijd droog en de mand staat op het buiten gedeelte van de lange aanhanger. Gespoten in Indisch blauw ziet de combinatie er subliem uit. Johannes maakt met klanten van het bedrijf Olijslager een prachtige ballonvaart en zet de ballon netjes in Broek Zuid weer aan de grond. Met certificaten geheel in stijl van Olijslager is het een perfecte ervaring geweest voor iedereen!

P1120614

P1120617

P1120621

P1120625

P1120629

21-05 2017 – Varen op het water en in de lucht..

Door Martine Vellema op 21-05-2017

Zondag 21 mei, een prachtig blauwe lucht, heerlijke temperatuur en de zon hoog aan de hemel. Een uitermate geschikte dag om je personeel uit te nodigen om een onvergetelijk avontuur te beleven. Want wat is een mooiere manier om de relatie tussen personeelsleden te verstevigen dan met een ervaring die ze hun leven lang onthouden. De dag begon op een boot, want het is prachtig om te varen in onze mooie provincie op deze zomerdagen. Over de friese meren en door pittoreske dorpjes heeft deze groep van 12 zich uitstekend vermaakt.

Om 19:45 hadden we afgesproken bij de jachthaven van Joure om de ballon startklaar te maken. Na duidelijke instructies van piloot Johannes mocht iedereen mee helpen met het opblazen van de 260. Dit nummer zegt iets over de grote van de luchtballon, 260.000 kubike meter is de inhoud van deze enveloppe zoals dat heet. Dat zijn ruim 225 zee containers. Het duurt dus wel even voordat alle koude lucht verwarmd is en de ballon omhoog komt.

De windrichting is Lemmer maar eerst wordt over de bouw van de rotonde van Joure gevaren. Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de gemeente De Fryske Marren werken samen aan de verbetering van de bereikbaarheid van Fryslân via Joure. Wat gaan ze doen? De bestaande rotonde maakt plaats voor een ongelijkvloerse verbinding tussen de A6 en A7. Dat is goed voor de doorstroming en voor de verkeersveiligheid.

Dan vervolgt de luchtreis zich richting Tjeukemeer en steekt Johannes het meer over om vervolgens een mooie landingsplek te zoeken in de buurt van Lemmer. De boer zwaait vanaf zijn tractor naar Johannes en roept hem toe dat hij de ballon neer mag zetten in zijn weiland. Na champagne en lekkere hapjes is het nog even napraten met elkaar en samen nagenieten van deze once in a lifetime experience!

IMG_0724

vaart siep

IMG_0711

IMG_0679

14-05-2017 – En nog een traktatie

Door Martine Vellema op 15-05-2017

Zaterdag 13 mei blijkt een schitterende dag voor het maken van een ballonvaart. Want niet overal zijn de tulpen van het land, op onze route van vanavond kleurt het landschap geel!

tulpen geel 1 tulpen geel

 

29-04-2017 – Één goede reden waarom Noord-Holland zo mooi is..

Door Martine Vellema op 01-05-2017

Het voorjaar, één van de mooiste periode’s in het jaar voor het maken van een ballonvaart. Zeker in Noord-Holland, door de vele tulpenvelden is deze provincie getransformeerd tot een grote kleurenpracht.

Om 19:00 spreken we af met onze passagiers  en rijden naar Wieringerwerf, een zeer geschikte locatie om ons gestelde doel van vandaag te bereiken. Met drie luchtballonnen stijgen we rond 19:30 op om onze route door de kop van Noord-Holland verder te vervolgen. Al snel laten de eerste tulpen zich zien in alle kleuren van de regenboog, “dit is echt genieten”, horen we passagiers zeggen en ook de crew die in volgauto achter de ballon aan rijdt kijkt voordurend om zich heen, maar wel ondertussen de ballon in de gaten houden :) Jeffrey..?

Na een uur varen is zowel de Noordzee als de plek waar we gaan landen in zicht. Een weiland in Schagerbrug leent zicht goed voor de landing. Bijzonder aan deze vaart was tijdens het opstijgen het IJsselmeer zien liggen en richting de landing de Noordzee in het vizier, veel water dus en bloemenpracht.. Na deze bijzonder kleurrijke reis landen we zacht en sluiten het programma af met koude champagne en een prachtig ondergaande zon.

ballon 6 (1 van 1)

bollenvelden 8 (1 van 1)

 

 

07-04-2017 – Over het kanaal van Dover naar Calais in een luchtballon?!

Door Martine Vellema op 07-04-2017

Woensdag 5 april gingen we in de startblokken. We ontvingen namelijk goed nieuws, groen licht voor de Cross Channel Flight! De laatste voorbereidingen treffen dus. Nog even goed slapen want vanaf morgen komt daar waarschijnlijk niet veel meer van terecht.

Donderdag 6 april om 17:30 vertrokken onze piloten Johannes, Nynke en Brecht als crew richting Engeland. Met veel enthousiasme en een gezonde spanning rijden ze naar Calais en nemen daar de boot van 23:20. De overtocht ging snel, om 2:00 s’nachts gearriveerd in Dover en gelijk door naar het startveld. So far so good, zelfs nog tijd over.. een goede planning en dus tijd om nog even te slapen voor de vaart. De ballonmand uit de bus tillen en slaapruimte creeren. Het is fijn een grote auto mee te hebben maar slapen op een cushion floor is niet voor iedereen weggelegd heb ik begrepen :-)

Yesss, om 4:00 was het dan zover, actie in de tent, inchecken bij de organisatie en gastanken. Om 5:00 op het startveld de ballon opbouwen. Nu beginnen de gezonde zenuwen zeker wel te komen, er moet toch echt over een behoorlijk breed kanaal gevaren worden. De eerste ballon start om 7:00, en ook Johannes is bijna klaar om samen met zijn vriendin dit bijzondere avontuur aan te gaan.

Het is nu of nooit! Om 7:15 ziet Brecht onze crew,  het koppel langzaam met nog 100 andere ballonnen, verdwijnen richting het weidse water. Oke Brecht, “go fot it”, en vergeet niet links te rijden. Johannes en Nynke varen over Castle of Dover, het grootste kasteel van Engeland, gebouwd in de 12 eeuw en wordt beschreven als “de key to England”, en nu door naar de overkant.  Het was een prachtige oversteek, om 9:15 veilig geland in Frankrijk. Terwijl er wordt gewacht op Brecht, genieten deze twee nog na van deze fantastische belevenis. Een ervaring rijker!

bennie 1 bennie bennie2 channel 1 channel foto cross chanel 1

 

 

04-04-2017 – Passagiers letterlijk in de wolken!

Door Martine Vellema op 05-04-2017

We maken onze piloot Tommie altijd erg blij als we hem vertellen dat hij weer een ballonvaart mag gaan maken. Vorige week dinsdag mocht hij met een gezin, bestaande uit twee ouders en twee kinderen, de lucht in vanuit Franeker. Deze vaart was al enkele keren uitgesteld, vanwege slecht weer of de verkeerde windrichting. Het weer hebben we helaas niet in de hand maar de ervaring leert dat het wel prachtig zonnig weer is op het moment dat de ballonvaart dan uiteindelijk wel door kan gaan!

Het was afgelopen dinsdag een mooie zonnige dag maar het zicht liep gedurende de avond wel terug tot ongeveer 8 kilometer. Dat is nog steeds ruim voldoende, vanuit Franeker wil je toch graag de kustlijn van het Ijsselmeer en de Waddenzee zien. Op het startveld keek Tommie nog even naar de laatste waarnemingen van de weerstations en had gezien dat de bewolking op ongeveer 1.5 kilometer hoogte zat. Het plan ontstond om eerst over Franeker te varen en vervolgens de stijging in te zetten richting deze grote hoogte.

Het stijgen naar deze hoogte duurt ongeveer een kwartier en de temperatuur op deze hoogte is ongeveer 10 graden lager dan aan de grond. Ondertussen zit je te wachten , te wachten, te wachten totdat je boven de wolken uitkomt en dan opeens is het magische moment daar! Door het gat in de bewolking kom je van het een op het andere moment boven een magische sprookjesachtige wereld uit. De zon schijnt uitbundig, de lucht is strakblauw, het zicht kraakhelder en je ziet de schaduw van de ballon op de wolken. Het is alsof je in een vliegtuig zit maar je kunt de wolken bij wijze van spreken zelf aanraken. Je bent zo vrij als een vogel. Met de selfiestick werden een paar prachtige foto’s gemaakt en na 10 minuten werd daling weer ingezet. Het duurt namelijk ook weer een kwartier voordat je beneden bent. Het was bijzonder om te zien dat de bewolking compleet was opgelost op het moment dat de ballon weer beneden was.

Vervolgens werd in de buurt van Wommels een landingsplek gezocht. De weilanden in deze omgeving zijn zo uitgestrekt dat er veel landingsmogelijkheden zijn. Tommie koos voor het grote speelveld middenin Wommels., waar de plaatselijke jeugd aan het voetballen was. Op dit veld stijgen ook luchtballonnen op. Onder grote belangstelling werd de ballon weer ingepakt en werd de ballonvaart traditiegetrouw afgesloten met een glas champagne (en fris voor de kinderen). De passagiers hebben geweldig genoten! Tijdens de rit terug naar huis bleven ze maar vertellen dat ze letterlijk in de wolken waren. Voor hen was de ballonvaart perfect!

tommie 1 tommie tommie 2

20-03-2017 – Cross Channel Flight 2017.

Door Martine Vellema op 20-03-2017

We hebben meegedaan aan wedstrijden in verschillende delen van de wereld maar nog nooit deelgenomen aan de Guinnes World Cross Channel Flight. Dat moet een bijzondere ervaring zijn om over een van de meest drukke scheepsroutes van Engeland naar Frankrijk te varen in een luchtballon.

De oversteek kan elk moment plaats vinden tijdens één van deze weken. Lijkt het weer en de windrichting goed dan volgt er een alert, wat inhoud dat je klaar moet zijn voor de start die binnen 72 uur plaats kan winden. Initial Green light wordt gegeven 24 voor de start, de start is de vroege morgen. We  moeten er dus voor zorgen dat we voorbereid zijn. Dat betekent je zorgvuldig alle equipment bij elkaar moet zoeken. Bijvoorbeeld een zwemvest, want deze is verplicht tijdens het varen over water.

Ook wordt er nog naaiwerk verricht aan de 3 persoons ballon. De luchtballon moet minimaal 5 uren kunnen varen en de piloot op deze ballon moet minimaal 50 uren vliegervaring in zijn logboek hebben staan. Met de 2.000 uren ballonvaartervaring van Johannes zit dat dus wel goed. Ook de crew Pieter, broer van Johannes staat in de startblokken. Voor nu duimen en afwachten,… word vervolgd…!

balloon cross channel 1Ballonreparatie

 

15-03-2017 – Luchtballonnen keuren op locatie.

Door Martine Vellema op 15-03-2017

We hebben een mooie dag uitgekozen, niet alleen om te stemmen maar ook om langs te gaan bij een van onze klanten om de jaarlijkse keuring uit te voeren. Net als bij een auto moeten ook luchtballonnen jaarlijks een keuring ondergaan evenals het equipment: de mand, brander en gasflessen. Als de papieren van de ballon weer zijn voorzien van een stempel ter goedkeuring mag de luchtballon weer gevaren worden. Er zit een uitgebreide regelgeving achter dit proces. En ook wij als onderhoudsbedrijf worden weer gecontroleerd door kwaliteitsmanagers en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Belangrijk om de veiligheid te waarborgen van deze tak in de luchtvaart.

keuren 1 keuren 2 keuren 3 keuren 4

14-03-2017 – luchtballonnen strijden om de beste plek.

Door Martine Vellema op 14-03-2017

In het weekend van 11 en 12 maart vond de Ad Ballon Cup 2017 plaats. Deze tweedaagse ballonwedstrijd werd gehouden in de regio Breda. Aan deze wedstrijd deden 22 teams mee, waarvan 17 Nederlandse en 5 Belgische.

Bij het wedstrijdvaren is het de bedoeling om zo precies mogelijk te manoeuvreren met de ballon. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het varen naar een bepaald punt, of het varen van een zo’n lang mogelijke afstand in een bepaald gebied. Dit doe je door gebruik te maken van de verschillende windrichtingen op verschillende hoogtes. Ook wij waren vertegenwoordigt, Johannes nam deel aan de wedstrijd met zijn speciale Lindstrand wedstrijdballon. Deze ballon heeft een andere vorm waardoor de piloot sneller kan anticiperen op bepaalde situaties die ontstaan tijdens de vaart.

Ook Brecht was te zien op grote hoogte, ze was er tevens in geslaagd crewleden van het NBC enthousiast te krijgen om met haar een team te vormen. Een goede samenwerking tussen piloot en grondteam is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat. De piloot zorgt door middel van navigeren met de laptop die is bevestigd in de mand dat hij zo precies mogelijk uitkomt bij zijn doel. Het grondteam moet er voor zorgen dat ze op tijd bij dit doel aanwezig zijn om de grondwind richting te pijlen en door te geven aan de piloot. Zo kan hij zijn marker zo dicht mogelijk bij het doelkruis gooien. Het meetteam komt als laatste om alle markers op te meten.

Johannes is 12e geworden en Brecht net daaronder 14e, een prachtig weekend en een mooie prestatie!

Klik hier voor een mooie videoreportage.

ad balloncup 1 ad balloncup 2 ad balloncup 3

 

25 02-2017 – Spannende ontmoeting tussen Rutger Hauer en Vincent van Gogh..

Door Martine Vellema op 25-02-2017

Op 29 augustus 2015 waren we uitgenodigd om mee te werken aan de opening van de tentoonstelling over het werk van Van Gogh. Samen met Rutger Hauer hebben we de 35 meter hoge luchtballon van Van Gogh himzelf opgeblazen. Piloten, crew en onze dochter was er zelfs bij, een mooie herinnering om aan terug te denken.

“DRACHTEN – Bijna 200 Van Goghs zijn de komende maanden te zien in het Karmelklooster. Het zijn reproducties, maar toch zijn ze eigenlijk echter dan de echte. De kleuren van de kopie zijn zoals Vincent ze zelf zag toen hij de werken schilderde. Filmacteur Rutger Hauer opende vanochtend de tentoonstelling.

Rutger Hauer was graag bereid om de expositie te openen. Hij was vergezeld door zijn echtgenote Ineke en zijn schoonmoeder Diet ten Cate. ,,Mijn moeder is haar hele leven al gek geweest van Vincent van Gogh”, zegt Ineke Hauer. ,,Thuis lazen wij bijvoorbeeld ook de briefwisseling tussen Vincent en zijn broer. Dit is een prachtige tentoonstelling, het is allemaal heel mooi gedaan door de familie Hofstra.” ,,Ja, mijn schoonmoeder is een woeste bewonderaar van Van Gogh, maar ik voel me ook wel met hem verbonden, zijn werk raakt me”, zegt Rutger Hauer. ,,Het is deels ook chauvinisme, je voelt je trots als je ziet wat zijn kunst betekent. Dit heeft Nederland toch maar voortgebracht.”

Ter gelegenheid van de opening werd de Van Gogh-ballon uit Joure opgezet op het veld tegenover het Karmelklooster. Rutger Hauer was diep onder de indruk van het metershoge gevaarte. Binnenkort wordt overlegd wanneer zijn agenda het toelaat om een ballonvaart mee te maken.”

van gogh 6van gogh 5van gogh 4van gogh 3van gogh 2van gogh 1RutgerFloor + Rutger

27-01-2017 – Dealer meeting in Chateau d’Oex,

Door Martine Vellema op 27-01-2017

In de laatste week van januari hebben wij deelgenomen aan de ballonmeeting in Chateau d’Oex. De plek waar deze meeting wordt gehouden is prachtig gelegen in de bergen van Zwitserland. We voeren tussen de hoog besneeuwde bergtoppen met twee luchtballon demo’s van het merk Lindstrand waar we dealer van zijn . Met de zon hoog aan de hemel was hierdoor het uitzicht fenomenaal. Er wordt gevaren met nieuw equipment, dat zich uitstekend houdt in deze kou. De kleuren van de ballons knallen eruit in de sneeuw. Kortom een mooie week voor promotionele activiteiten!

zwitserland 2 zwitserland 3 zwitserland 4


 

22-01-2017 – 2 ballons, een prachtige dag en de rotonde van Joure.

Door Martine Vellema op 22-01-2017

Op 22 Januari maakten wij weer de eerste ballonvaart van dit jaar. Een groep van 5 enthousiaste passagiers wilden niet wachten tot het voorjaar en planden met ons een ballonvaart in. Tijdens deze ijskoude, kraakheldere winterdag met blauwe lucht en een lekker warm zonnetje vertrok de ballon met piloot Johannes vanuit Sintjohannesga.

Op deze dagen zijn er meerdere piloten die graag met hun passie bezig zijn, zo ook Brecht de jongste piloot bij het NBC. Brecht wilde graag haar nieuwe ballonmand uitproberen en haar uren maken zodat ze dit jaar op een grotere ballon mag gaan varen. Piloot Johannes voer met de wind mee richting Joure en kon door nauwkeurig te sturen in verschillende luchtlagen zijn doel bereiken.., hij wilde namelijk precies boven de rotonde van Joure uitkomen zodat hij zijn passagiers de ontwikkelingen hiervan zou kunnen laten zien, en dat lukte!

In de middag is er nog een ballonvaart gemaakt door Brecht en Tommie. Twee kapiteins op een schip is niet handig dus na 40 minuten heeft Brecht de ballon netjes aan de grond gezet met de desbetreffende passagier ( een vader van twee dochters)  en is piloot Tommie aan boord gestapt. De dochters waren achter hun vader aangefietst en waren blij verrast toen zij onverwachts mochten instappen in de luchtballon. Als afsluiting een glas bubbels en warme chocomel doet iedereen nagenieten van deze prachtige dag en geeft ons weer veel zin in de ballonvaarten van komend seizoen.foto vaart 22 jan 3
foto vaart 22 jan 2 rotonde foto 22 jan 5

18-12-2016 – Piloten zien “Dickens vanuit de ballon”

Door Martine Vellema op 19-12-2016

In navolging van beroemde kerst evenementen elders in Nederland is er dit jaar ook in Friesland een vergelijkbaar event georganiseerd. Een fraaie looproute door het centrum van het oude vissersdorp Lemmer leidt je langs straattheater, korpsen, koren en andere verrassende acts. Met medewerking van weerman Piet Paulusma als de Verhalen Verteller, Foppe de Haan, oud trainer Sc Heerenveen als Rattenvanger van Lemmer en RTL/SBS coryfee Maik de Boer als adviseur bij kapsalon Harriton.

Tussen deze looproute staat een winterfair opgesteld, allemaal in de sfeer van de engelse schrijver Charles Dickens. Hoe leuk is het dan om als ballonpiloten een ballonvaart te maken recht over dit romantische Dickens festijn. Dat deden Piloten Tommie en Brecht, ze voeren niet geheel ongezien met veel plezier over dit grootse spektakel heen. Het Lemsternijs spotte de ballon en plaatste een artikel in de krant. Door op te stijgen tussen Wijckel en Lemmer  hadden ze precies de juiste windrichting te pakken en voeren ze in het laatste daglicht ook nog over het huis van Tommie waar hij sinds vorig jaar woont.

img_0525

Lemster ziet Dickens vanuit z’n ballon


img_0536

img_0553
img_0555

img_0574
img_0577 img_0588
img_0594

16-12-2016 – *Nieuwe luchtballon* gaat schitteren aan de hemel!

Door Martine Vellema op 16-12-2016

Het ballonvaart seizoen komt medio half oktober in rustiger vaarwater. Maar we kunnen nu al niet meer wachten tot het nieuwe seizoen van start gaat…, we gaan namelijk varen met een nieuwe luchtballon!

We zijn zeer vereerd en heel trots dat we gaan samenwerken met Olijslager Verf B.V. Deze prachtige grote luchtballon waar straks 10 gasten per keer van Olijslager en ons in kunnen gaan varen, wordt in Engeland bij Lindstrand balloons gebouwd. Het ontwerp is samen met Robert van Büseck directeur van Olijslager Verf B.V., Pieter Kooistra eigenaar Noordelijk Ballonvaartcentrum en Lindstrand balloons, aan de tekentafel tot stand gekomen.

Olijslager Verf B.V.is het grootste bedrijf in de noordelijke helft van Nederland dat deskundig is in Bouw-en industrie specialiteiten. Dit prachtige bedrijf is een groothandel in verf (Olijlslager), heeft Bouw- en Industriespecialiteiten (Schriever) en afbouwmaterialen voor de stukadoor (Stucshop). Een prachtig bedrijf dat zich vanaf 2017 nog meer in de spotlights gaat zetten door deze luchtballon waar iedereen letterlijk van zal gaan opkijken!. De luchtballon wordt toegevoegd aan onze vloot op een mooie nieuwe trailer. Uiteraard voorzien van kleuren die passend zijn bij de huisstijl van Olijslager en ons bedrijf.

Met heel veel enthousiasme gaan we de komende tijd het bouwproces van deze luchtballon volgen en kijken we met veel plezier uit naar de eerste luchtdoop in 2017!

olijslager-visual

05-12-2016 – Aero Peper Nuts on Tour

Door Martine Vellema op 05-12-2016

In de afgelopen jaren hebben we 2 crewleden opgeleid tot piloot. Het is goed om jonge mensen te binden aan je bedrijf en te kunnen profiteren van hun energie en enthousiasme. 5 december, het had gevroren en was kraak helder, weinig wind, strak blauwe lucht en de zon scheen volop. Een uitgelezen kans voor Tommie en Brecht om een stoute Pietenvaart te maken.

Met een grote zak pepernoten stegen de pieten op in Joure en voeren langs Terkaple, Terhorne over het Sneekermeer om bij het prachtige oude Friese dorpje Gauw te landen op het speelveldje achter de kerk. Niet alleen de pieten maar ook de crew, waaronder ik, (werknemer en fotograaf tijdens de vaart) ontzettend hebben genoten van het uitzicht onderweg. Het weidse Friese landschap is prachtig. Een gewone werkdag op kantoor werd door deze spontane actie, een heerlijke dag buiten in goed gezelschap van onze twee uitbundige piloten pieten.

img_0423
img_0481
img_0484 img_0513 img_0499 img_0506 img_0474
img_0465
img_0440 img_0438

 

01-12-2016 – Grensverleggend

Door Martine Vellema op 01-12-2016

In de wintermaanden is het door de wisselvalligheid van het weer vaak lastiger om een ballonvaart te maken. Daarom bieden wij de mogelijkheid om in het buitenland deze bijzondere ervaring op te doen. Voor bedrijven een mooie mogelijkheid relaties uit te nodigen en in combinatie met andere activiteiten een onvergetelijke week te beleven.  Je relaties zullen dit vastleggen en zich hun leven lang onthouden. Op deze manier kun je de relatie tussen jou en jouw klanten verstevigen of opbouwen.

Wij hebben de afgelopen jaren gevaren in Zwitserland, Mauterndorf, Duitsland, Luxemburg, Phillipijnen, Japan, Italie, Belgie, Dubai, Canada en Oostenrijk. In de Alpen of op andere plekken in de wereld kan gevaren worden op ballonfestivals.

Door onze ervaring en connecties die we hebben opgebouwd kunnen wij in veel landen ballonvaarten aanbieden.

ballonvaren-buitenland ballonvaren-buitenland-1 ballonvaren-buitenland-2 ballonvaren-buitenland-3 chateau-doex

26-11-2016 – Een romantisch huwelijksaanzoek

Door Martine Vellema op 28-11-2016

Op zaterdag 26 november werden we gebeld, “kunnen we vanavond met jullie ballonvaren”?? Het was een prachtige dag dat wil zeggen in Friesland. Terwijl er in Groningen een dikke laag mist hing was het in Joure (Friesland) een heldere en zonnige herfstdag. Dus zette we snel alles in actie voor deze bijzondere ballonvaart. Het ging om een groep van vijf passagiers waarvan er drie getuige werden van iets heel moois wat stond te gebeuren. Het werd een huwelijksaanzoek met alles erop en eraan. Met uitbundige ballonnen, confettie en rode harten werd groots uitgepakt en de dame in kwestie aangenaam verrast. De vaart was prachtig en de passagiers zeer gelukkig, vooral het liefdeskoppel..

img_7756-002 img_7742-002 img_7759

17-11-2016 – Bijzondere Specials

Door Martine Vellema op 17-11-2016

Wat is een Special Shape

Tijdens Ballonfiesta’s in binnen en buitenland varen wij regelmatig met onze Van Gogh heteluchtballon. Het hoofd van “Van Gogh” tot in detail nagemaakt en met een omvang van 35 x 25 meter is deze ballon best een bijzonder object. Maar er zijn duizenden specials en het leek ons leuk er wat informatie over te geven en er een paar te laten zien.

Een heteluchtballon is op zich al een investering. Wanneer een eigenaar besluit een special-shape te laten maken dan zit daar in de meeste gevallen een commerciële gedachte achter. Want een luchtballon met speciale vormen kost een aardige duit. In veel gevallen zit er dan ook een bedrijf achter die de kosten voor haar rekening neemt.

Er mag niet te veel wind staan. Veel specials zijn een stuk onstabieler en bij de landing stroomt de lucht veel langzamer uit zo’n ballon. De piloot moet een zo groot mogelijk weiland uit zoeken om het kostbare materieel aan de grond te zetten. In de lucht reageert een special-shape vaak trager dan een gewone ballon en daarbij wordt veel meer gas verbruikt. De oppervlakte is groot en koelt sneller af. Het opblazen van een special neemt meer tijd in beslag omdat de lucht moeilijker door de nauwe openingen in de ballon stroomt.

De krachten op een special die tijdens het opblazen vrij komen zijn veel groter dan bij een normale ballon. Die heeft bij de maximale toegestane windsnelheid van 15 knopen een stuwdruk van ongeveer 2,5 tot 3 ton. Een even grote special-shape heeft al gauw 3 ton stuwdruk bij een windsnelheid van 7 knopen. Piloten van special-shapes zijn daarom vaak zeer ervaren. Toch is het de massaliteit en bedrijvigheid óp de baan die het juist zo aantrekkelijk maken om het eens van dichtbij te zien.

special-shape-2grappige-specials-1
grappige-specials

 

10-11-2016 – Ons Dealerschap

Door Martine Vellema op 10-11-2016

Wij zijn exclusief dealer van Lindstrand balloons in de Benelux. Naast reparatie en onderhoud leveren wij ook nieuwe ballons van dit bekende merk. De fabriek waar de heteluchtballons worden gemaakt is gevestigd in Oswestry, Shropshire in Engeland. Per Lindstrand, legendarisch aeronautical engineer, is hier al meer dan 30 jaar directeur van deze fabriek. Per Lindstrand is onder meer bekend van de luchtballonavonturen met Richard Branson. Zo voeren ze de Stille- en Atlantische oceaan over in een heteluchtballon. Ook een fantastisch avontuur was het rond varen van de halve wereld in een luchtballon, gestart in Marokko en geland in Hawaii.

Bekijk hier een film over Per Lindstrand en zijn bedrijf.

per-lindstrandlindstrand-tech

Wat doet Lindstrand nog meer;

Naast deze kwalitatief hoogwaardige en prachtige Heteluchtballons heeft Per Lindstrand nog een fabriek op het gebied van luchtvoertuigen, Lindstrand Technologies. Dit bedrijf produceert de meest vergevorderde lichter- dan – lucht voertuigen en inflatabel objecten over de hele wereld. Hij maakt: High flyer tehered balloons in de Leisure industrie. Dit is een atracctie die passagiers voorziet van een bijzondere ervaring in een helium ballon. Sky flyers voor de leisure industrie. Hangars en schuilplaatsen voor Militaire of commerciele doelen. Helium luchtschepen voor militaire of commerciele doelen. Op maat gemaakte inflatable gebouwen. Meer is te lezen op Lindstrandtech.com

10-10-2016 – Net Materiaal

Door Martine Vellema op 10-10-2016

Het materiaal waarmee onze gasten, sponsoren en passagiers gevaren worden moet er netjes uitzien. Niet alleen omdat het mooi oogt maar ook voor de veiligheid is het van belang dat de equipment zoals manden, branders, gasflessen e.d. er schoon uitziet en alles na de vaart weer op de juiste manier wordt opgeruimd. Dat betekent dat na de ballonvaarten de bussen en karren worden gewassen en gezogen, de gasflessen getankt en manden worden schoon geschrobt. Ook de champangekisten worden schoongemaakt en opnieuw gevuld met glazen. Omdat we zuinig zijn op de spullen staat het materiaal altijd binnen. Eventuele schades kunnen we direct zelf verhelpen omdat we tevens een onderhoudsbedrijf zijn. Meer hierover is te lezen op de site onder kopje “zakelijk”.

IMG_9467

 

02-10-2016 – Zomerse taferelen in September

Door Martine Vellema op 02-10-2016

September was een prachtige maand in Nederland, zomerse temperaturen. Ook voor ons, we hebben bijna iedere dag kunnen varen. Iedereen geniet van het s’avonds buiten zijn, ook de kinderen. Zeker als er een luchtballon in je weiland land, dan mag je als kind lekker laat naar bed..

9474i

 

25-09-2016 – Gezinsvaart over Friese Meren

Door Martine Vellema op 26-09-2016

Water is onlosmakelijk verbonden met de Friese Meren. Een oneindig netwerk van meren, vaarten en plassen is een waar eldorado voor iedere watersportliefhebber. Maar wat is er mooier dan ons natuurschoon van bovenaf te bekijken in een van onze luchtballonnen. Tommie, de jongste piloot van het bedrijf mocht deze vaart uitvoeren. Met onze passagiers vertrok hij op deze mooie september avond vanaf Lemmer. Een afwisselend landschap met een prachtige zonsondergang als afsluiting. Mooier kan het niet!

tommie-2tommie-stadtommie-meren

 

19-8-2016 – Onderhouden, keuren en repareren van Heteluchtballonnen

Door Martine Vellema op 19-08-2016

Als sinds 1990 is oprichter en eigenaar Pieter Kooistra actief in de ballonvaart. Eerst als freelance ballonvaarder en vanaf 1996 actief met eigen ballons via het Noordelijk Ballonvaartcentrum. Vanaf 2009 zijn wij door de EASA gecertificeerd als keurings- en onderhoudsbedrijf. Met de EASA F, G en I (CAMO+) erkenning mogen wij serviceonderhoud verlenen, periodieke keuringen en luchtwaardigheidsbewijzen verlengen.

Een mooie extra tak van het bedrijf, om collega ballonvaarders van dienst te kunnen zijn met onze expertise. Waar wij overigens ook veel plezier aan beleven.

_2b7y3369p1050042weiland

05-08-2016 – Selfies op grote hoogte

Door Martine Vellema op 05-08-2016

De selfies van onze enthousiaste piloot Theo zijn een leuk onderdeel van de ballonvaarten die hij iedere avond voor ons uitvoert. Iedereen kent wel de foto’s van luchtballonnen die vanaf de grond zijn gemaakt en heeft er heel waarschijnlijk zelf ook wel een in zijn filmrol zitten. Totdat jezelf een ballonvaart gaat maken.., dan zie je pas hoe mooi het kan zijn als je met een selfiestick en Iphone de lucht in gaat. Want wie heeft dat nou, een foto van zichzelf in een heteluchtballon met op de achtergrond ons prachtige landschap! De beleving van zo’n avond, die moet jezelf meemaken maar middels deze foto’s krijg je toch best een idee van hoe bijzondere deze ervaring zal zijn.

img_1243 img_1245 img_1246 img_1249 img_1250 img_1252 img_1253 img_1254 img_1255 img_1256 img_1257 img_1258 img_1259 img_1260 img_1263 img_1264 img_1265 img_1266 img_1268 img_1274

 

 

 

22-07-2016 – Sagrantino Italian International Balloon Challenge Cup

Door Martine Vellema op 22-07-2016

Het team van het Noordelijk Ballonvaartcentrum vertrok afgelopen weekend naar het warme Italie om daar deel te nemen aan de Sagrantino Italian International Challenge Balloon Cup. Tommie en Brecht als piloten met hun crew, Rixt, Erik en Monique beleven hier een fantastische tijd. 10 dagen lang iedere ochtend ballonvaren over de prachtige streek Umbria, het groene hart van Italie. Een bijzonder evenement samen met 60 andere heteluchtballonnen deze uitgestrekte wijnvallei van bovenaf te bewonderen. En.. er valt nog wat te winnen ook.., 1000 flessen heerlijke Italiaanse wijn!
fullsizerender-003
landschap-ita stad-italie zonnebloem tom-brecht-rixt

16-07-2016 – Ballonvaart boven Noord-Holland

Door Martine Vellema op 20-07-2016

Ons bedrijf is het langst varende bedrijf in Noord- Holland. Het is een van de mooiste provincies van ons land. Noord-Holland heeft 96 natuurgebieden met een gezamelijke oppervlakte van 4.500 ha. Daarnaast is er nog 150 km oever, dijk en berm. De provincie organiseert veel natuurprojecten om de mooie omgeving in stand te houden. Fantastisch om overheen te varen en dit afwisselende landschap van bovenaf te kunnen bekijken. Ook Sharona en haar vriend wilden dit heel graag en zijn met Tommie, piloot bij het Noordelijk ballonvaartcentrum mee gegaan voor een reis over het natuurschoon van Noord-Holland. Het was deze avond zo helder dat de toren van Spannenburg in provincie Friesland zelfs te zien was. Deze toren, werkzaam in de bereiding van drinkwater staat in de buurt van Joure. Sharona en de andere passagiers hebben ontzettend genoten van het landschap en de vergezichten deze kraakheldere avond.

IMG_0711IMG_0712

18-07-2016 – Avontuurlijke Vip vaart vanuit Emmen

Door Martine Vellema op 20-07-2016

S’middags vanaf 14:00 krijgen we de nieuwste weersinformatie en voor vandaag is deze positief voor het maken van een ballonvaart. Een luxe ballonvaart vandaag met 3 passagiers vanuit Emmen staat vandaag op onze planning. De passagiers wonen in Klazienaveen en zouden graag een glimp van hun vertrouwde dorp opvangen. Brecht, een van onze jongste en tevens een van de meest enthousiaste piloten laat op het veld een ballonnetje op om de wind te pijlen. De windrichting voorspeld Klazinaveen. Het landschap onderweg is verrassend. Bosrijk, strakke weilanden en waterrijke gebieden wisselen elkaar af. Klazinaveen is bereikt en ook bijna de woning van onze passagiers ligt in ons zicht. Toch draait de wind en er wordt een bocht gemaakt naar rechts. De landing zal weldra moeten worden ingezet. Maar de bodem is vruchtbaar in deze conterijen, er is veel hoog mais in deze tijd van het jaar en volop velden met Lelies. Ergens tussen deze twee gewassen in zet Brecht de ballon netjes neer op een mooi kort gemaaid veldje. Alleen onze volgauto zou nu ook ter plekke moeten zijn..? Crew Bauke is niet bij de landing dus Brecht zoekt contact. Bauke was ondanks navigatie apparatuur toch verdwaald tussen al het natuurschoon van deze provincie. Gelukkig na een duidelijke uitleg was Bauke ter plekke en kon de luchtballon worden ingepakt en het weiland worden uitgereden. De passagiers vonden het een avontuurlijke vaart en concluderen dat dit ook zeker niet de laatste was!

IMG_0713

10-07-2016 – Een Luchtballon op maat

Door Martine Vellema op 13-07-2016

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft heteluchtballonnen in zijn bezit van divers formaat. Deze avond, zondag 10 juli is een perfecte avond om het prachtige Friese landschap eens van boven te bekijken. In Sint Nicolaasga staat de vriendengroep klaar voor een prachtige beleving met z’n allen. Al zijn sommige passagiers een klein beetje nerveus, Johannes zorgt ervoor dat deze unieke ervaring rustig en met veel plezier verloopt. We dachten dat een groep van 12 gasten met ons mee zou varen.. of waren het er toch 11? Tijdens de opstijging in Sint Nicolaasga besloot 1 van de passagiers om dit grote avontuur niet aan te gaan, vanwege toch een beetje hoogtevrees. Met 1 passagier minder aan boord komt om 20:00 de adrenaline los als we met brullende branders van de grond komen. De ballon stijgt steeds verder tot 150 meter hoog en de passagiers krijgen de kans om vanaf deze hoogte mooie foto’s te maken van het Tjeukemeer, Nannewiid en schilderachtige dorpjes. Dan hoort Piloot Johannes via de luchtvaartradio dat passagier nummer 12 zich heeft bedacht. Hij ziet een mooi weiland met landweggetje en zet de ballon neer. De passagier stapt in en de luchtreis word vervolgd nu de groep weer compleet is. Na een rustige landing heeft iedereen geholpen de ballon in te pakken, is er champagne geschonken en zijn er certificaten uitgereikt. Iedereen is weer in onze volgauto terug gebracht.

IMG_5303 (002)

 

 

09-07-2016 – Love is in the air..

Door Martine Vellema op 12-07-2016

Ballonmand voor fotoshoot..

trouwfoto ballon

 

25-06-2016 – PV Vereniging beleeft Friesland van boven.

Door Martine Vellema op 29-06-2016

We hadden een fantastisch bezoek aan Nijbeets afgelopen zaterdag. Met 6 luchtballonnen stegen we op vanaf een groot weiland om de 43 passagiers een onvergetelijke avond te bezorgen.

Al snel was duidelijk wat deze PV Vereniging wilde gaan doen. Een uitgebreide bbq in de achtertuin van Henk Rinzema, de organisator van deze club. Vervolgens met een goed gevulde maag in naast gelegen weiland instappen in een luchtballon van het “Noordelijk Ballonvaartcentrum”.

De passagiers worden uitgenodigd te helpen om de luchtballonnen te inflaten. Daarna het grotere geschut, een voor een worden branders gestart en komen de ballons omhoog. De gezonde spanning stijgt bij de passagiers, alleen nog instappen en klaar voor vertrek zijn de 6 luchtballonnen. De passagiers hebben niet alleen een adembenemend uitzicht van Nijbeets maar ook van de andere luchtballonnen waar collega’s in meevaren.

Tijdens ondergaande zon en de luchtdoop met champagne wordt ieders ervaring enthousiast gedeeld met elkaar. Met certificaat, champagneglas en een herinnering voor het leven worden de gasten door ons weer terug gebracht.

“Ik heb vanavond vanuit jullie luchtballon de wonderen van de natuur in een uniek perspectief bekeken”, volgens de beleving van één van de passagiers!

IMG_0079

Klik hier voor de fotogalerij van deze ballonvaart.

 

24-06-2016 – Handige tasjes voor culinaire avonturen

Door Martine Vellema op 29-06-2016

∗Nieuw∗ dit seizoen zijn onze “Coole Cooltasjes” de perfecte accessoire voor een gelukkige passagier met tapas en wijn tijdens de ballonvaart.

De tapas of sandwiches zitten in een gerecyceld kartonnen doosje, ook weer fijn voor het milieu.

En dit koeltasje is ideaal voor een hete dag op jouw volgende evenement!

P1120385

 

21-06-2016 – Rolstoel Ballonvaarten

Door Martine Vellema op 23-06-2016

Ons bedrijf is een van de weinige bedrijven in Nederland die ballonvaarten aanbied voor minder valide passagiers. Veel rolstoelgebruikers zijn op zoek naar outdoor activiteiten maar kunnen geen bedrijven vinden die deze service kunnen leveren.

Daarom hebben wij destijds geinvesteerd in een prachtige rolstoelmand, speciaal gecertificeerd voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel. Deze is geschikt voor de passagier in de rolstoel en nog twee passagiers.

De rolstoelmand heeft aan een kant een deur waardoor de rolstoel in de mand kan worden gereden. Dan wordt de rolstoel bevestigd en beveiligd. Doordat het riet aan deze kant van de mand anders is gevlochten heeft de rolstoelgebonden passagier een prachtig uitzicht. Vandaag hadden we weer een hele mooie ballonvaart met deze mand gevuld met enthousiaste passagiers. “De passagiers vonden het waanzinnig”!!, kregen we te horen van onze piloot Tommie Witteveen.

Rolstoel voor webshop.

16-06-2016 – Ze zei “JA!”

Door Martine Vellema op 17-06-2016

Cupido heeft vleugels maar wij een prachtig gekleurde heteluchtballon. Perfect voor een huwlijks aanzoek op grote hoogte. Sanne had geen idee wat haar vriend Steef had gepland toen ze na haar werk door hem in de auto naar de opstijglocatie werd gereden.

Het werd een overgetelijk moment, een aanzoek in een heteluchtballon.., super romantisch. Beide nog nooit eerder gevaren in een luchtballon, het zicht was adembenemend.

Halverwege de vaart kwam de verrassing steeds dichterbij…, een groot spandoek “Lieve Sanne wil je met me trouwen” ligt tussen het hoge gras op een mooi landweggetje te wachten totdat het verliefde stel langs vaart. De romantiek hangt in de lucht…, ze zei “JA!”. Met ondergaande zon en een glas bubbels genieten Steef en Sanne na van dit bijzondere moment.

Huwelijksaanzoek

 

20-08-2015 – Opnames Commercial.

Door Martine Vellema op 21-08-2015

Op 19 en 20 augustus werkten wij mee aan de opnames van een commercial van Friso Prestige in opdracht van Friesland Campina.

De opnames waren een static aan een kraan gedurende een hele dag en een ballonvaart in de avond.

 

16-02-2015 – Filipijnen 2015.

Door Martine Vellema op 18-02-2015

De van Gogh luchtballon is het van Gogh herdenkingsjaar begonnen op het internationale ballonfeest op de Filipijnen. Piloot Ton Rentier maakte elke dag ballonvaarten. De ballon is nu onderweg naar Maleisië waar begin maart een ballonfeest is.

foto 6

31-10-2014 – Brecht geslaagd!.

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Onze leerling Brecht Witteveen is geslaagd voor het praktijkexamen ballonvaren. Vanaf vandaag mag zij zich officieel ballonvoerder noemen. De opleiding heeft ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen, eerst een jaar theorie en vanaf april zijn de praktijklessen gestart. De drukke lesperiode werd afgesloten met een positief verlopen examenvaart vanuit Ootmarsum.

PH-TBW

15-10-2014 – 1e vaart nieuwe ballon.

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Na een paar dagen slecht weer kwam het er toch eindelijk van, we konden niet meer wachten. De eerste ballonvaart met de Services for ICT luchtballon en wat is ie mooi! De ballonvaart vond plaats vanuit Zwolle, onder een hoop gejuig vertrok de ballon naar grote hoogte.

Friesland Marketing 1

15-09-2014 – Nieuwe ballon klaar.

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Onze nieuwe luchtballon is klaar. Afgelopen weekend is de luchtballon opgeblazen door de fabrikant in Engeland. Na een paar laatste aanpassingen zal de ballon op transport gaan richting Nederland.

DSC_4877

01-07-2014 – van Gogh ballon in onze ballonvloot.

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Ze zeggen wel dat het de mooiste special shape luchtballon van de wereld is, de Vincent van Gogh ballon. Een luchtballon in de vorm van het hoofd van de beroemde schilder gemaakt aan de hand van een zelfportret van de schilder. De ballon wordt beheerd door een stichting en deze stiching heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum uitgekozen om de ballon te laten varen.

foto 8

20-06-2014 – Nieuwe ballon in bestelling.

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Trots zijn wij op de bestelling van een nieuwe luchtballon. Afgelopen dagen werd het ontwerp goedgekeurd door onze nieuwe sponsor Services for ICT uit Almere en zo kon de ballon definitief worden besteld. De verwachting is dat de ballon eind september klaar is.

Visual 14046SF3-210A

01-06-2014 – NK Ballonvaren

Door Martine Vellema op 04-11-2014

Onze piloot Johannes Kooistra is er helaas niet in geslaagd zijn nederlendse titel te prolongeren. Tijdens het NK Ballonvaren afgelopen dagen werd er veel gevaren door 3o deelnemers uit binne en buitenland. De wedstrijd trekt steeds meer cracks uit het wedstrijdballonvaren en daardoor is de top erg breed. Het NK werd afgesloten met een verdienstelijke 6e plek.

08-04-2014 – Mooie start Ballonvaart seizoen

Door Martine Vellema op 08-04-2014

Iedereen geniet volop van het mooie vroege voorjaar. Ook wij profiteren volop van het landschap dat steeds groener wordt, de lammetjes en de blauwe luchten. Maar dan vanuit de ballon! De rustige landing in een groot weiland werd afgesloten met heerlijke tapas hapjes en een flesje wijn..

 

 

 

06-09 t/m 13-09 – EK Ballonvaren in Polen

Door Martine Vellema op 13-09-2013

Vandaag is onze piloot Johannes Kooistra met zijn wedstrijd team vertrokken naar Wloclawek in Polen. Daar wordt er een harde strijd geleverd tijdens de Europese kampioenschappen ballonvaren. 82 teams staan ingeschreven waaronder 3 Nederlandse teams. Het weer is goed en dat betekend in de ochtend om 04:00 opstaan om op tijd bij de briefing aanwezig te zijn om vervolgens naar het veld te vertrekken voor de wedstrijd. Ook in de avond staat het team van Johannes weer paraat om hem snel en goed weg te helpen voor de eerste task. En dan begint de taak van de crew; navigeren, kaart lezen en op tijd bij de doelen zijn waar Johannes zijn marker gaat gooien.

Klik hier voor de teamblog:  Blog EK ballonvaren.

Kijk hieronder naar een leuk “on board” filmpje.

24-07 t/m 28-07 – 28ste Ballonfeesten Joure

Door Martine Vellema op 28-07-2013

Van 24 t/m 28 juli hebben in Joure de 28ste Ballonfeesten plaats gevonden. We hebben deel genomen met 4 ballons en vanwege het fantastische weer alle dagen gevaren. Mooi om het team van crew en piloten, dat zich al jaren voor ons inzet allemaal bij elkaar te zien. Ook de passagiers en sponsoren waren enthousiast en genoten van een prachtige avond zowel op de Nutsbaan als in de lucht, zwevend over Joure tussen tientallen andere ballons.

15-07-2013 – Deelname Internationaal ballonjeugdkamp.

Door Martine Vellema op 15-07-2013

In de zomer van 2013 heeft onze piloot Tommie Witteveen deelgenomen aan de 13e editie van het International Youth Camp, dat dit jaar werd georganiseerd in de buurt van München, Duitsland. Het is een kamp voor jongeren tot en met 24 jaar, waarbij ’s ochtends en ’s avonds ballonvaarten worden gemaakt met de deelnemers. Tommie was dit jaar voor het eerst één van de vijf piloten. In twee eerdere edities was hij één van de crewleden. Voor de deelnemers betekent het één van de leukste weken van het jaar.

Dit jaar waren er deelnemers uit tien verschillende landen aanwezig, waaronder uit Japan, Rusland, Italië, Polen en Litouwen.  Traditiegetrouw begint het IYC met een internationaal diner, waarbij iedere deelnemer een typisch gerecht uit zijn land meeneemt. Overdag werden leuke activiteiten georganiseerd zoals zwemmen, een stadswandeling door München en een bezoek aan een klimpark en het BMW-museum.

In deze week heeft Tommie vijf ballonvaarten gemaakt met een totale tijdsduur van 8 uur. Bij de laatste vaart werd een half uur voor zonsopkomst opgestegen en werd een vaart van maarliefst 2 uur en 15 minuten gemaakt. Ook een bijzondere vaart was de tweede ochtendvaart, waarbij vier van de vijf ballonnen na een vaart van ongeveer anderhalf uur binnen een straal van 100 meter van het tentenkamp zijn geland. Eén van deze ballonnen landde zelfs in de middencirkel van het voetbalveld! Daar werd dan ook de traditionele groepsfoto gemaakt. De kans is groot dat Tommie ook volgend jaar weer zal deelnemen aan het IYC.

Klik hier voor de foto’s.

 

14-06-2013 – De Ballongroet aan de Koning en Koningin

Door Martine Vellema op 14-06-2013

Op 14 juni jl kwam het nieuwe koningspaar Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een bezoek brengen aan Joure. In een kort tijdsbestek moest Joure zich van zijn beste kant laten zien en wilde onze gemeente een mooi ontvangst realiseren voor het koningspaar. Zo werd ons gevraagd om een “Welkomstgroet” uit te dragen.  Zes ballons stonden omhoog, aan weerszijde van een typisch fries landweggetje drie stuks, op het moment dat het paar zijn intrede deed richting Joure. De blauwe lucht en het zonnetje maakten het plaatje compleet. Wij vonden het bijzonder om bij te mogen dragen aan deze speciale dag.

Klik hier voor de foto’s.

Ballongroet Koning

12-05-2013 – Johannes Kooistra Nederlands Kampioen ballonvaren.

Door Martine Vellema op 12-05-2013

Onze piloot Johannes Kooistra uit Sintjohannesga heeft het afgelopen weekeinde de eerste plaats behaald op het Nederlands kampioenschap ballonvaren.

Het kampioenschap ballonvaren met 27 deelnemers werd gehouden in het Drentse Wezuperbrug. In drie ballonvaarten werden er totaal negen opdrachten uitgevoerd.

Voor Johannes was het zijn tiende deelname aan het kampioenschap. Van de tien keer behaalde Johannes acht keer het podium.

Internationaal heeft hij al aan vele wedstrijden meegedaan zoals WK’s in Amerika, Oostenrijk en Hongarije. EK’s werden gevaren in Hongarije, Duitsland en Spanje. Door het veroveren van de titel wacht nu deelname aan het WK ballonvaren in Brazilië.

 

Klik hier voor de foto’s.

 

08-03-2013 – Artikel in A7 Business Magazine.

Door Martine Vellema op 08-03-2013

In samenwerking met het A7 Business Magazine hebben wij vorig jaar en ballonvaart georganiseerd.

Siebrand Osinga van het magazine had Harry Brouwer van Astrium Accountants uit Heerenveen een aantal relaties uit laten nodigen voor een ballonvaart en de reportage over deze ballonvaart en ons bedrijf staat in de huidige editie van het magazine.

Voor diegene die het nog niet heeft gelezen hier de PDF.

Ballonvaartreportage A7 Business Magazine.

25-02-2013 – Zin in het voorjaar en de zomer.

Door Martine Vellema op 25-02-2013

Ook zo’n zin in het voorjaar en de zomer?.

Vorig jaar voeren wij met onze ballons vanuit Stiens waar wij in opdracht van Sportcentrum it Gryn een ballonopstijging deden.

Hieronder de drie filmpjes die zijn gemaakt tijdens de ballonvaart.

http://www.youtube.com/watch?v=f5icpSiTmf0 

 http://www.youtube.com/watch?v=povpm1uz5iU

 http://www.youtube.com/watch?v=TRdLNBguTz0

Ook dit jaar varen wij weer vanaf het sportpark, u kunt zich opgeven bij Peter de Jager.

 

07-11-2012 – Landleven wonen.

Door Martine Vellema op 07-11-2012

Onze piloot Johannes Kooistra heeft naast zijn passie ballonvaren nog een andere passie: Molens.

In het dagelijks leven is hij ambachtelijk molenmaker en hij woont zelfs in een molen.

In de Landleven wonen van deze maand staat een artikel over Johannes en de molen waar hij in woont.

Pagina 1: Landleven 1

Pagina 2: Landleven 2

 

01-10-2012 – Warchild actie.

Door Martine Vellema op 01-10-2012

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Fair met een prachtige opbrengst.

 

Klik hier voor het artikel in de Jouster Courant.

Klik hier voor het artikel op Skarsterlannieuws.

Bekijk hier de uitzending van Piet Paulusma.
 

Friesche Fair zondag 14 oktober aanstaande.

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum is trots op de bijdrage die we kunnen leveren aan een Warchild actie.

Op 14 oktober stellen wij onze bedrijfsruimte beschikbaar voor de Friesche Fair  waarvan de opbrengst ten goede komt aan Warchild.

Tijdens de fair hebben we een leuke actie waardoor het extra aantrekkelijk is om een ballonvaart te boeken.

Stichting de Friesche Fair organiseert op 14 oktober 2012, een event voor de hele familie, op een prachtige locatie nabij de Haven van Joure.

PROGRAMMA 10.00-18.00:

  • OPENING DOOR DE BURGEMEESTER,
  • ONTVANGST VERZORGD DOOR THEATER “IT TOANHÛS”
  • DIVERSE WORKSHOPS, LAAT JE INSPIREREN
  • SPIRITUELE VERRASSINGEN
  • ENTERTAINMENT WAARONDER DE ROEL VAN HAREN & WOMEN ONLY
  • DIVERSE STANDHOUDERS, HET GOEDE LEVEN!
  • DRAAIEND RAD, GRABBELEN enz….
  • CATERING, PURE EN EERLIJKE REGIONALE HAPJES EN DRANKJES
  • EXPOSITIE EN VEILING “EXTRA SPECIALE”

In samenwerking met de scholen in gemeente Skarsterlân en de Winkeliersvereniging zal er een kunstexpositie met aansluitend een originele veiling plaatsvinden waarvan de opbrengst naar WarChild gaat.

Voor vragen over het event kunt u contact op nemen met Annet Nijholt of Gerda de Vries 06-53918166 / 06-31937858

Klik hier voor de site van de Friesche Fair.

Klik hier voor de locatie.

 

 

25-08-2012 – WK Ballonvaren.

Door Martine Vellema op 14-08-2012

Welkom op de nieuwspagina over het WK Ballonvaren.

25-08-2012 – De Amerikaan Nick Donner is wereldkampioen geworden, door het sterke nationale team van de USA en natuurlijk goed kunnen ballonvaren is hij de terechte nieuwe wereldkampioen. Bij een wedstrijd als deze kwam het vaak aan op het goed kunnen gooien van de zg. marker, een zakje zand van 75 gram met een lint eraan. Ben je binnen 15 meter van het doel met je ballon dan kun je met goed gooien de hoogste score bereiken en dat heeft eigenlijk niets meer met goed ballonvaren te maken maar meer met goed gooien. Er zijn hier wel regels voor om een zg. gravity drop te doen waarbij de marker niet gegooit mag worden maar gewoon los moet worden gelaten waardoor hij recht naar beneden valt en daarbij het meest nauwkeurig de plaats van de ballon wordt bepaald.

Johannes is op een 83 plaats uitgekomen na 30 opdrachten. Dat hij zich zeker kan meten wet de wereldtop blijkt wel uit de uitslag dat hij een keer 2e is geworden op een task en dat hij nota bene de laatste opdracht heeft gewonnen!. Klik hier voor de uitslag van deze opdracht.

Nog even een mooie video van het WK waarbij de prachtige Lindstrand Demo X-series van en met Johannes na 30 seconden prachtig in beeld komt.

Klik hier voor de einduitslag.

22-08-2012 – Het WK begint aardig op stoom te komen en zoals gebruikelijk bij grote wedstrijden komt de beste vanzelf bovendrijven. Het gaat er niet om dat je veel wint maar aan het eind de hoogste gemiddelde score op alle opdrachten hebt bereikt. Dat de Amerikanen een thuisvoordeel hebben is duidelijk en dat ze veel meer wedstrijdvaren als hier in Europa ook. De Nederlanders scoren wisselend, zo wist Henk broeders zelfs een opdracht te winnen om vervolgens met een score van 4.47 meter weer op de 52 plaats terecht te komem. Vandaag nog 2 vaarten en morgenvroeg nog 1.


20-08-2012 – Gister een drukke dag voor de deelnemers aan het WK Ballonvaren. In twee vaarten werden er 6 opdrachten afgewerkt. Op task 5 wist Johannes de 2e plaats te bemachtigen!.

Vaar hieronder mee met een Amerikaan naar het GB doel:

 

19-08-2012 – Er is gevaren!, gister ging alleen de ochtendvaart door. Een lastige vaart door de draaiende wind waardoor niet alle doelen goed aangevaren konden worden. Gisteravond was de kans op onweer te groot.

16-08-2012 – De bus is opgehaald, de ballon uitgepakt en er is ingechecked. Tijd om de spullen in te richten, de wedstrijdkaart te plastificeren om zo morgenvroeg de eerste vaart te gaan maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15-08-2012 – Vandaag gaat Johannes de huurauto ophalen en de ballon. Daarna spullen inrichten en klaarmaken voor de eerst oefenvaart.

14-08-2012 – Er nemen nog twee nederlandse teams deel aan het WK: nationaal kampioen Henk Broeders en Bert Stuiver.

14-08-2012 – Om 23.00 uur is ons team aangekomen in Battle Creek. Morgen zal de ballon bij de transporteur worden opgehaald. Het transport van de ballon is gesponsort door IJsglobal.

13-08-2012 – Onze piloot Johannes Kooistra is met zijn team bestaande uit Tommie Witteveen en Marc de Vries vertrokken naar Battle Creek in Amerika om deel te nemen aan het WK ballonvaren.

09-08-2012 – Winnaars in de mand!.

Door Martine Vellema op 09-08-2012

Doordat onze piloten ook aan wedstrijdballonvaren doen (onze piloot Johannes doet van 17 t/m 25 augustus mee aan het WK ballonvaren in Amerika) weten we wat er voor nodig is om op het hoogste niveau te kunnen presteren.

Wij vinden het dan ook leuk en een eer dat wij soms passagiers meekrijgen die dezelfde of zelfs nog meer de drive hebben om te presteren.

Vorig jaar hadden we de kersverse Olympisch kampioen Epke Zonderland mee en afgelopen week de winnaars van de PC 2012, Hendrik Tolsma, René Anema en Thomas van Zuiden .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25-07-2012 – ZIN Kortingsactie.

Door Martine Vellema op 25-07-2012

Samen met het blad  ZIN heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum een leuke kortingsactie.

Voor € 20,= korting per ticket kunt u nu meevaren in één van onze luchtballons.

Koopt u de tickets direct in onze webshop dan profiteert u nog eens van 5% extra korting

Klik hier voor de actiepagina.

04-07-2012 – Tommie geslaagt!.

Door Martine Vellema op 13-07-2012

Tommie Witteveen mag zich vanaf vandaag ballonvaarder noemem.

Na een opleiding van anderhalf jaar is Tommie geslaagt voor het praktijkexamen ballonvaren.

Door zijn jonge leeftijd is het halen van het brevet opmerkelijk te noemem en dat is diverse media niet ontgaan:

De Noordoostpolder.

Dagblad van het Noorden.

17-04-2012 – De Mind Igloo

Door Martine Vellema op 17-04-2012

In samenwerking met DUS Architects heeft het NBC een tentoonstelling opgezet in Amsterdam.
2 oude ballons werden aan elkaar vastgemaakt en zo werd een tijdelijke leefruimte gecreëerd.

Bezoekers van de tentoonstelling wordt gevraagd foto’s van hun mobiel te downloaden en deze worden dan geprojecteerd op de binnenkant van de ballons. Tevens worden er ook films vertoond in de Mind Igloo.

KLik hier voor de foto’s.

Klik hier voor het item van DUS Architects.

Klik hier voor info over de tentoonstelling.

01-03-2012 – Aantrekkelijke korting voor Libellelezers.

Door Martine Vellema op 02-03-2012

Lezers van de Libele kunnen 3 maanden profiteren van een aantrekkelijke korting € 40,= per persoon.

Wij kunnen u in samenwerking met de Libelle een ballonvaart aanbieden
voor € 120,= pp.

Op onze actiepagina vindt u alle info.

13-02-2012 – Geslaagde Elfstedentocht per luchtballon.

Door Martine Vellema op 13-02-2012

Zaterdag 11 februari heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum de Friese Elfsteden bedwongen met een heteluchtballon.

Ballonvaarder Johannes Kooistra en 5 crewleden presteerden het om op één dag in elk van de Elfsteden een opstijging te maken. Per vaart was er totaal 30 minuten uitgetrokken vanaf het moment van start uitpakken t/m het inpakken van de ballon.

Het was een prachtige dag en alles liep op rolletjes. Er werd nog volop geschaatst op de Elfstedenroute en dat leverde natuurlijk mooie plaatjes op.

Klik hier voor de foto’s.

Klik hier voor de reportage van TV Bolsward.

Klik hier voor het artikel op OF.nl.

Klik hier voor het artikel op Skarsterlannieuws.nl.

Hieronder de reportage van Omroep Friesland.

10-02-2012 – 1e Elfstedentocht per luchtballon.

Door Martine Vellema op 10-02-2012

Zaterdag 11 februari 1e poging Elfstedentocht per luchtballon.

De Elfsteden zijn op vele manieren bedwongen. Natuurlijk op schaatsen maar ook fietsend, varend, lopend, in de auto, op de motor etc….maar nog nooit per luchtballon.

Al een aantal jaren heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum uit het Friese Joure een draaiboek klaar om de Elfstedentocht per heteluchtballon af te leggen.

Omdat een ballon met de wind mee gaat en niet kan sturen is er voor gekozen om in elk van de Elfsteden een opstijging te maken en dat op één dag. Het unieke aan deze gebeurtenis is dat nog nooit iemand elf keer met een heteluchtballon op is gestegen op één dag.

Dat het de Elfsteden zijn maakt het zeer speciaal en extra uitdagend. De start is te Leeuwarden waar de eerste opstijging is. Omdat er een vrij krappe tijdsplanning is is het doel niet om hoog of ver te varen maar om een opstijging te maken en maximaal 10 minuten te ballonvaren. 

Er wordt gevaren met een éénpersoons ballon die makkelijk en snel kan opstijgen en landen. Volg ons morgen op Twitter voor het laatste nieuws.

04-02-2012 – Prachtige wintervaart met Omroep Friesland boven Eernewoude.

Door Martine Vellema op 04-02-2012

Op zaterdag 4 februari werd de eerste schaatstoertocht van 2012 verreden. De Oude Venen in Eernewoude dienden als decor voor dit prachtige evenement. Het Noordelijk Ballonvaartcentrum steeg op met een cameraploeg van Omroep Friesland om dit van boven te bekijken.

Wist u trouwens dat:  de winterbeelden vanuit de ballon (met het rennende haasje…..) die nu op Omroep Friesland draaien ook vanuit een ballon van het Noordelijk Ballonvaartcentrum zijn gemaakt?.

Klik hier voor de foto’s.

Bekijk hieronder de winterbeelden van Omroep Friesland.

16-01-2012 – Bijzondere passagier.

Door Martine Vellema op 17-01-2012

Dinsdagmorgen 16 januari hadden we een bijzondere gast aan boord van onze heteluchtballon.

Na de opening van de Campus Columbus in Heerhugowaard ging Christoffel Columbus in onze ballon verder op zijn wereldreis over de op dat moment prachtig berijpte velden van Noord Holland.

 

 

05-01-2012 – Balloncentrum in Noorderland.

Door Martine Vellema op 05-01-2012

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft meegewerkt aan de wintereditie van Noorderland. Een foto van een prachtige wintervaart werd geplaatst in de wintereditie van dit mooie blad.

Ballonland

03-01-2012 – Leuke kortingsactie.

Door Martine Vellema op 03-01-2012

Met de lentetemperaturen van de afgelopen dagen begint het natuurlijk alweer te kriebelen, ballonvaren!.

We hebben een leuke kortingsactie van € 15,= per ticket zodat u nu al uw tickets kunt kopen met korting en in het voor jaar of de zomer kunt ballonvaren.

 

16-12-2011 – Ballonvaren in India!.

Door Martine Vellema op 11-12-2011

Van 6 t/m 16 december  is het Noordelijk Ballonvaartcentrum vertegenwoordigd door onze piloten Johannes Kooista en Rik Kornet op uitnodiging gaan ballonvaren in India. De vaarten vonden plaats in het noordwestelijke deel van het land. De ballon die ze mee hadden is de PH-ITS.

Klik hier voor de foto’s.

 

Ballonvaren in de herfst.

Door Martine Vellema op 18-10-2011

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum vaart het hele jaar door, zo ook in de herfst.

Het landschap verkleurt prachtig naar een warme herfsttint.

Onlangs hebben we Omrop Fryslan meegehad voor een reportage over onze herfstvaarten.

Klik hier voor de reportage.

Verderop in oktober hebben we nog een aantal ballonvaarten gemaakt.

In de gallerij is een fotoserie “Herfst” opgenomen. Mede dank aan Klaas Sietse Spoelstra van Nij Sicht uit Terband.

Klik hier voor de foto’s.

Ballonvaart over de bollenvelden.

Door Martine Vellema op 27-04-2011

Ieder jaar maken we wel een paar vaarten boven de bollenvelden van Noord-Holland.

Dit jaar ging een bollenbedrijf uit Breezand voor het derde achtereenvolgende jaar mee. Een aantal foto’s van deze vaart willen we u niet onthouden.

De foto’s vanaf de grond zijn gemaakt door Helma Aarts en Peter de Vries uit Den Helder, hiervoor onze hartelijke dank!.

Foto’s bollenvelden.

NK ballonvaren 2011.

Door Martine Vellema op 23-01-2011

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum in Joure is de trotse organisator van het Nederlands Kampioenschap ballonvaren, samen met de Dutch Balloon Competition Club. Het bedrijfspand van het NBC zal dienen als competition centre.

Tijdens het NK doen er ook Belgische ballonvaarders mee die strijden om het Belgisch Kampioenschap. Omdat het NK in de periode voor het WK ballonvaren wordt georganiseerd verwachten wij ook een aanal andere buitenlandse ballonvaarders die gaan oefenen voor dit WK. Het geschatte aantal deelnemers is ongeveer 30. 

Voor het NBC neemt Johannes Kooistra deel die bij het vorige NK 2e werd.

Het NK wordt gehouden tijdens het Hemelvaartweekend van 1 t/m 5 juni.

Grutsk (trots)

Door Martine Vellema op 03-10-2010

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft in juni meegewerkt aan het tot stand komen van de film “Grutsk” dat ik het Nederlands trots betekend.

Cameraman Jan van Ooijen is meegevaren in een ballon van het NBC om zo het gebied van Zuidwest Friesland van boven te filmen voor de film.

De film gaat over het ontstaan van Zuidwest Friesland en waarom het zo bijzonder is zodat het één van de 20 Nationale landschappen is.

De film zie je hieronder of in de gallerij bij de video’s.

Grutsk from Metafoor Media on Vimeo.

Ballonbeerenburg.

Door Martine Vellema op 06-08-2010

De eerste basic die het Noordelijk Ballonvaartcentrum na 20 jaar heeft veranderd is het merk Beerenburg dat we aan de landeigenaar geven als dank voor hun gastvrijheid om te mogen landen.

Weduwe Joustra Beerenburg heeft ons de mogelijkheid geboden om samen met hun een speciaal Ballonbeerenburg etiket te kunnen ontwerpen. De wens om een eigen etiket op een A-merk Beerenburg te kunnen voeren is hiermee vervuld.

Klik hier voor het ontwerp.

Het ontwerp staat ook in de gallerij onder downloads.

Doe een wens!

Door Martine Vellema op 27-07-2010

Met Doe Een Wens ‘ de lucht in’  

Doe Een Wens Stichting Nederland vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het vervullen van een allerliefste wens heeft op ieder kind een magisch effect, maar op kinderen met een levensbedreigende ziekte in het bijzonder. Om alle wensen in vervulling te kunnen laten gaan is geld nodig.

Van 28 juli tot en met 1 augustus aanstaande vinden voor de 25e keer de Friese Ballonfeesten in Joure plaats en in dit jubileumjaar wordt Doe Een Wens de gelegenheid geboden een actie te organiseren. Er wordt van 28 tot en met 31 juli een SMS actie gehouden en de winnaars gaan op zondag 1 augustus ‘de lucht in’.

De heer Pieter Kooistra heeft hiervoor zijn ballon beschikbaar gesteld. In deze ballon zal onze ambassadeur Reitse Spanninga, eigenaar van restaurant ’ t Plein in Joure tijdens de ballonvaart een diner voor de winnaars koken. De winnaars beleven een fantastisch avontuur: culinair genieten tijdens het ‘vliegen’  als een vogel in de lucht!

Om mee te dingen naar deze schitterende prijs kan vanaf heden een sms bericht gestuurd worden met de tekst: 3wens naar 4488 (€ 3,- per sms bericht). Op 31 juli vindt de trekking plaats van de winnaars van deze SMS actie. Diezelfde avond worden de winnaars telefonisch geïnformeerd en uitgenodigd op 1 augustus deze spectaculaire ballonvaart te beleven.

Daarnaast worden er 1 augustus op het terrein van de Friese Ballonfeesten loten verkocht en aan het einde van de middag zal nog een prijswinnaar worden getrokken die eveneens diezelfde avond de culinaire vaart mag meebeleven.

Met de opbrengst van deze actie kunnen nog meer wensen in vervulling gaan. Het vervullen van een allerliefste wens heeft op ieder kind een magisch effect, zeker op kinderen met een levensbedreigende ziekte. Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiënt zijn de kracht om kind te zijn. Het verwezenlijken van een droom kan voor hun toekomst een wereld van verschil betekenen.

SMS Flyer Doe een Wens

NBC en 50 jaar Revalidatiefonds.

Door Martine Vellema op 21-05-2010

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum in Joure draagt mensen met een beperking een warm hart toe.

Zo hebben wij niet alleen als één van de twee ballonvaartbedrijven in Nederland een ballonmand voor minder validen maar hebben wij ook iemand in dienst met een Wajong uitkering. Dit personeelslid is verantwoordelijk voor het netjes houden van het materiaal en gastanken. Verder hebben we aan projecten meegewerkt om mensen uit de SW te integreren in de arbeidsmarkt door samenwerkingsverbanden met gemeenten op te zetten.

Op 20 mei was het NBC op uitnodiging van van den Berg & Peters Computersystems uit Ede aanwezig op de benefietavond ter ere van het 50 jarig bestaan van het Revalidatiefonds waar twee ter beschikking gestelde ballonvaarten werden verloot. De verloting was onderdeel van de feestelijke avond die werd georganiseerd in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam. De tafel werd gedeeld met Roos Prommenschenckel, winnares van de Mis(s) verkiezing 2006, Jaap Bressers een bekende sitdow comedian en Bert van den Berg van B&P.

De avond werd gepresenteerd door Lucille Werner en de muzikale omlijsting werd verzorgd door Jan Vayne.

Guus Meeuwis mee

Door Martine Vellema op 29-04-2010

Dinsdag 27 april heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum een speciale ballonvaart gemaakt met Guus Meeuwis en Friese Topkok Reitse Spanninga van restaurant ’t Plein in Joure.  De opstijglocatie was ook zeer bijzonder, de middenstip van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Waar anders niemand mag komen mochten wij de lucht in!.

De ballonvaart was ter gelegenheid van de promotie van het culinaire gedeelte van het concert dat Guus Meeuwis geeft op 5 juni as in het Abe Lenstra Stadion.

De foto’s vind je hier.
De foto’s zijn gemaakt door Johan Hetebrij, Casper Bronwasser en Jan de Vries.


Hieronder het You Tube filmpje van “Hea”.

Het filmpje van LC video is hier te zien.

TV opnames Belgische TV

Door Martine Vellema op 16-04-2010

Op 15 april heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum meegwerkt aan TV opnames voor de Belgische TV die een programma maken over Friesland.

Samen met de bekende kok Reitse Spanninga van restaurant ’t Plein uit Joure werd een diner klaar gemaakt in de ballon. Het menu bestond uit een garnalencocktail en asperges. De asperges gingen naar boven in de ballon om na een tijdje perfect gaar naar beneden te komen. Als dat geen spectaculaire manier van koken is!.  Alles smaakte voortreffelijk!.

Na de vaart werd de avond afgesloten in het sfeervolle restaurant in Joure.

Bekijk hier de foto’s.

Lesballon voor het NBC

Door Martine Vellema op 24-03-2010

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft als enig ballonvaartbedrijf in Nederland een speciale lesballon. Er wordt wel meer lesgevaren in andere ballons maar op deze ballon staat een echte “L”.

(meer…)

Prachtige wintervaart

Door Martine Vellema op 03-01-2010

3 januari 2010 heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum met twee ballons een prachtige wintervaart gemaakt van Akmarijp naar Joure. De Holwerda ballon werd gevaren door Johannes Kooistra met passagiers en de “NBC” door Pieter Kooistra met een cameraploeg van Omroep Friesland.

Klik hier voor de foto’s.

(meer…)

NBC piloten scoren maximaal

Door admin op 17-12-2009

Op de sinds kort door het Ministerie van Verkeer & Waterstaat verplichte LPE (Language Proficiency Endorsement), een Engels taalexamen. Hebben drie piloten van het Noordelijk Ballonvaartcentrum het hoogste resultaat behaald.

(meer…)

TV reportage rolstoelmand

Door admin op 10-10-2009

Vrijdagmorgen 9 oktober heeft de Provincionale omroep van Friesland, Omrop Fryslân, een item gemaakt over de rolstoelmand.

(meer…)

1e vaart Rolstoelmand

Door admin op 29-09-2009

Afgelopen zondag 27 september heeft het Noordelijk Ballonvaartcentrum de eerste vaart gemaakt met de Rolstoel ballonmand.

(meer…)

Nieuwe ballon in de vaart

Door admin op 09-09-2009

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft sinds kort de exploitatie van de Holwerda ballon in zijn beheer gekregen.

(meer…)

1e Prijs Friese Ballonfeesten

Door admin op 04-08-2009

Ballonvaarder Nanko Kornet van het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft met de Unis ballon
de 24e Friese Ballonfeesten gewonnen.

(meer…)

Uitbreiding ballonvloot

Door admin op 21-06-2009

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft er een ballon bij!.

(meer…)

2e plaats NK ballonvaren

Door admin op 25-05-2009

Johannes Kooistra, vaste piloot van het Noordelijk Ballonvaartcentrum, heeft het afgelopen weekend tijdens het NK ballonvaren in Wezuperbrug de tweede plaats gehaald. In een spannende strijd over 20 opdrachten werd de tweede plaats bij de laatste twee opdrachten veilig gesteld.

(meer…)

Nieuw Luchtdoop Certificaat

Door admin op 13-05-2009

Vaart u vanaf 15 mei mee in één van onze ballons dan krijgt u het nieuwe Luchtdoop Certificaat van het Noordelijk Ballonvaartcentrum.

(meer…)

Noordelijk Ballonvaartcentrum nu ook een onderhoudsbedrijf voor ballons

Door admin op 15-04-2009

Sinds vrijdag 10 april is het Noordelijk Ballonvaartcentrum ook een onderhoudsbedrijf voor heteluchtballons.

Hieronder vindt u het persbericht.

Onderhoudsbedrijf NBC.doc

Tickets nu inclusief annuleringsverzekering

Door admin op 08-01-2009

Als enige ballonvaartbedrijf in Nederland berekend het Noordelijk Balonvaartcentrum geen extra kosten voor het afsluiten van een annuleringsverzekering.

We doen hem er gewoon bij als service!.

Verzekerde annuleringsredenen.doc

Nieuwe mand

Door admin op 05-01-2009

Afgelopen december heeft net NBC de beschikking gekregen over een nieuwe mand voor de GGN heteluchtballon. De bestaande mand bleek iets te groot, de nieuwe mand is beter afgestemd op het gebruik van de ballon.

De mand is een zg. single – T model waarbij de piloot aan de zijkant staat in een eigen vak met vier gasflessen en de passagiers aan zijn linker kant in een apart vak.

De passagiersvakken zijn groot genoeg voor 4 passagiers elk en voor zien van luxe afwerking met zg. paddings. De bekleding van de bovenkant van de mand is van suede leer. De kleurstelling is donkerblauw, de huisstijl vanhet NBC. de levensduur van de mand is ongeveer 1.000 ballonvaarten.

Ballonvaren in het donker

Door admin op 22-02-2008

Nachtvaart 17 februari.

Wat veel mensen niet weten is dat je met een heteluchtballon ook s nachts mag ballonvaren. Voorwaarde van een ballonopstijging bij nacht is dat je moet landen als het licht is.

Een aantal piloten van het Noordelijk Ballonvaartcentrum hebben 17 februari een nachtvaart  gemaakt vanuit Joure. Rupert, Johannes, Rik en Pieter zijn om 6 uur opgestegen met de iLocal heteluchtballon en geland om 8.30 uur in Groningen.

Het eerste uur werd er gevaren in het donker met als uitzicht een prachtig schouwspel van lichtjes. Omdat het heel helder was werden de vuurtorens van Harlingen, Ameland en Terschelling waargenomen.

Om half acht werd het een beetje schemerig waarna om 7.50 uur werd genoten van een prachtige zonsopkomst. Er ontvouwde zich een prachtig bevroren wit landschap doordat het die nacht 8 graden had gevroren.

Ballonfiësta Fire & Snow in Oostenrijk

Door admin op 23-01-2008

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum heeft in januari 2008 deelgenomen aan de ballonfiësta Fire & Snow in Oostenrijk. De weersomstandigheden waren niet zo gunstig dat er veel vaarten gemaakt konden worden maar één vaart over de bergtoppen heeft wel plaatsgevonden. Daarnaast werd er nog een aantal dalvaarten gemaakt met de PH-PUK, een 1-persoons ballon en de grotere PH-AGP.

Een verslag van deze week kunt u bekijken op de site  www.ballonvareninnoordholland.nl