Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

Bijzondere Specials

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 17-NPV-2016

Wat is een Special Shape

Tijdens Ballonfiesta’s in binnen en buitenland varen wij regelmatig met onze Van Gogh heteluchtballon. Het hoofd van “Van Gogh” tot in detail nagemaakt en met een omvang van 35 x 25 meter is deze ballon best een bijzonder object. Maar er zijn duizenden specials en het leek ons leuk er wat informatie over te geven en er een paar te laten zien.

Een heteluchtballon is op zich al een investering. Wanneer een eigenaar besluit een special-shape te laten maken dan zit daar in de meeste gevallen een commerciële gedachte achter. Want een luchtballon met speciale vormen kost een aardige duit. In veel gevallen zit er dan ook een bedrijf achter die de kosten voor haar rekening neemt.

Er mag niet te veel wind staan. Veel specials zijn een stuk onstabieler en bij de landing stroomt de lucht veel langzamer uit zo’n ballon. De piloot moet een zo groot mogelijk weiland uit zoeken om het kostbare materieel aan de grond te zetten. In de lucht reageert een special-shape vaak trager dan een gewone ballon en daarbij wordt veel meer gas verbruikt. De oppervlakte is groot en koelt sneller af. Het opblazen van een special neemt meer tijd in beslag omdat de lucht moeilijker door de nauwe openingen in de ballon stroomt.

De krachten op een special die tijdens het opblazen vrij komen zijn veel groter dan bij een normale ballon. Die heeft bij de maximale toegestane windsnelheid van 15 knopen een stuwdruk van ongeveer 2,5 tot 3 ton. Een even grote special-shape heeft al gauw 3 ton stuwdruk bij een windsnelheid van 7 knopen. Piloten van special-shapes zijn daarom vaak zeer ervaren. Toch is het de massaliteit en bedrijvigheid óp de baan die het juist zo aantrekkelijk maken om het eens van dichtbij te zien.

Delen via: