Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

FAQs

De meest actuele prijzen vindt u op onze prijzenpagina, we bieden losse tickets aan, VIP vaarten en arrangementen.

 

Als u al een ticket heeft gekocht kunt u deze eenvoudig hier inplannen.

Heeft u nog geen ticket, bekijk dan hier onze geplande vaarten.

 

Er wordt  ’s ochtends en ’s avonds tijdens de eerste en laatste twee daglichturen gevaren omdat er overdag thermiek aanwezig is.

 

Er wordt  ’s ochtends en ’s avonds tijdens de eerste en laatste twee daglichturen gevaren omdat er overdag thermiek aanwezig is. 

 

Een ballonvaart met het Noordelijk Ballonvaart Centrum is een onvergetelijke ervaring. Het programma voor een vaart met ons duurt ongeveer 3 uur waarvan de vaart ongeveer een uur is.

 • U rijdt op eigen gelegenheid naar de afspreeklocatie. Deze locatie spreken we van tevoren af. Hier parkeert u uw auto en ontmoeten wij elkaar. Onze afspreeklocaties liggen centraal en zijn makkelijk te vinden.
 • We rijden vervolgens in de volgwagen naar de plaats waar we gaan opstijgen.
 • We maken de ballon klaar. Een heel spektakel! U kijkt toe, of helpt een handje mee als u dat wilt.
 • Tijd om in te stappen. Een voor een stapt u in de mand als we klaar zijn om op te stijgen.
 • Opstijgen! We laten de opstijglocatie achter ons en laten ons meenemen door de wind. U geniet volop van de wereld uit een nieuw perspectief!
 • De vaart. Tijdens de ballonvaart die ongeveer een uur duurt vertelt de piloot het een en ander over ballonvaren en de omgeving waar u vaart. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen aan de piloot die hij of zij met plezier beantwoordt.
 • De landing. De piloot kiest zorgvuldig een veilige en comfortabele landingsplek uit. Waarna de ballon weer zachtjes op de grond terechtkomt.
 • Na de ballonvaart is de traditionele champagneceremonie, samen met de piloot en crew drinkt u een glas champagne op de landingslocatie, middenin de natuur.
 • Uitreiking van een mooie herinnering aan uw ballonvaart!
 • Vervoer terug naar de afspreeklocatie. De crew rijdt u weer veilig naar de afspreeklocatie, waar uw auto geparkeerd staat. En u gaat als baron of barones huiswaarts!
 • Heeft u familie of kennissen die de ballon willen volgen dan kunnen ze dit op eigen gelegenheid doen. Ze kunnen achter de volgauto van de ballon aanrijden.

 

Als algemeen kledingadvies geld, doe alsof u in plaats van de ballonvaart een boswandeling gaat maken. Wij stijgen op en landen in grasland, houdt hier rekening mee met het schoeisel.

 

De meest actuele prijzen vindt u op onze prijzenpagina, we bieden losse tickets aan, VIP vaarten en arrangementen. 

 

Als u losse tickets koopt varen we met maximaal 10-12 personen in de mand. Heeft u een VIP vaart dan varen we met de groep die u heeft geboekt zonder andere gasten erbij. We passen de ballon aan aan de grote van de groep.

Kinderen en mogen mee als ze 1.20 meter groot zijn zodat ze over de rand van de mand kunnen kijken. Kinderen mogen mee onder begeleiding van  een ouder.

Als enige ballonvaartbedrijf in Nederland hebben wij deze zeer speciale mand in ons bezit, waardoor rolstoelgebonden personen ook met ons mee de lucht in kunnen. Vaak kunnen minder valide mensen niet deelnemen aan alle activiteiten.  In ons vakgebied kan dat wel en biedt voor ons de mogelijkheid ook deze mensen een unieke ervaring mee te geven. 

De ballonvaart gaat alleen door als het veilig is, we nemen geen enkel risico. De ballonvaart gaat niet door bij te harde wind, slecht zicht, lage bewolking en een te hoge buien / regenkans.

Tuurlijk kan oma mee, ze moet wel een goede fysieke gezondheid hebben.

Tuurlijk kan opa mee, hij moet wel een goede fysieke gezondheid hebben.

Ben je zwanger dan kun je helaas niet mee, we verplaatsen de ballonvaart dan tot na de zwangerschap.

Je mag een kleine snack meenemen.

Je mag een flesje water meenemen.

We zijn open op werkdagen tijdens kantoortijden.

Dat kan, het kan zijn dat we een andere klant te woord staan. Of we hangen in de lucht!

Dat kan, het kan zijn dat we een andere klant te woord staan. Of we hangen in de lucht!

Jammer dat u niet ergens tevreden over bent. We horen graag waarover zodat we onze ballonvaarten nog beter kunnen maken.

Op de dag van de ballonvaart krijgt u tussen 14.00 en 15.00 bericht of de vaart doorgaat ja of nee.

De ballonvaart duurt ongeveer een uur. Het hele programma duurt 2.5 tot 3 uren. Dit is vanaf het moment dat we afspreken en tot dat we u weer terug hebben gebracht op de plek waar we hadden afgesproken.

De afstand die we afleggen tijdens een ballonvaart is afhankelijk van de wind. En ligt gemiddeld tussen de 5 en 15 kilometer.

Waar we met de ballon landen, dat is een verassing. Waar de wind ons brengt. We gaan met de wind mee. De richting weten we de dag van de vaart dus wel maar waar we landen is niet helemaal te voorspellen.

De piloot geeft voor de ballonvaart instructies aan de passagiers over wat u moet doen ter voorbereiding van de landing. Tijdens de landing raakt de luchtballon rustig de grond maar ook een rustige sleep van de ballon is mogelijk tijdens het landen.

Als u een groepsvaart boekt dan kunnen we in overleg opstijgen vanaf uw woonplaats of ernaartoe varen. Wie weet kunnen we wel vanuit uw achtertuin opstijgen?! Bij een reguliere vaart kan dit niet en bent u afhankelijk van waar wij zullen gaan afspreken.

Natuurlijk!, neem familie, vrienden, collega’s gezellig mee naar de plaats waar we opstijgen. Willen ze ook bij de landing zijn? Dat kan! De luchtballon wordt gevolgd door onze volgauto. Als u daar achteraan rijdt dan bent u ook bij de landing aanwezig. Even een seintje aan de piloot of crew dan kan hij of zij rekening houden met de mensen die de volgauto volgen.

Het Noordelijk ballonvaart Centrum heeft ballons in verscheidene maten. Vaart u met z’n tweeën dan vaart u in een luchtballon speciaal voor twee personen. Vaart u met 10 personen dan vaart u in een ballon passend voor 10 personen. Boekt u een reguliere vaart, een ballonvaart vanuit een plaats waar meer mensen instappen, dan is de grote afhankelijk van het aantal mensen dat die dag mee vaart. Wij varen niet met luchtballons waar meer dan 12 gasten in kunnen. Zo houden we de ballonvaart persoonlijk.

Daar bedoelen wij mee, dat de piloot nog verstaanbaar is als hij of zij verteld over de plaatsen waar u overheen vaart. Vaart u met nog meer mensen in een ballon, dan staat u te ver weg, en kunt u de piloot niet meer verstaan.

Ook kunnen wij u met onze eigen volgauto terugbrengen. Een ballonbusje heeft niet meer dan 9 zitplaatsen. Zo hoeft u niet in een grote gehuurde bus teruggebracht te worden.

Wel zo fijn om zo gezamenlijk het gehele programma af te sluiten. En indrukken en ervaringen met elkaar te kunnen delen na het maken van de ballonvaart.

Het Noordelijk ballonvaart Centrum heeft ballons in verscheidene maten. Vaart u met z’n tweeën dan vaart u in een luchtballon speciaal voor twee personen. Vaart u met 10 personen dan vaart u in een ballon passend voor 10 personen. Boekt u een reguliere vaart, een ballonvaart vanuit een plaats waar meer mensen instappen, dan is de grote afhankelijk van het aantal mensen dat die dag mee vaart. Wij varen niet met luchtballons waar meer dan 12 gasten in kunnen. Zo houden we de ballonvaart persoonlijk.

Op de dag van de vaart laten wij u middels een bericht weten of het weer het toe laat om een mooie ballonvaart te maken.

In de mand zijn speciaal gaten gemaakt waar u uw voet in kunt zetten. Zo kunt u gemakkelijk over de rand klimmen. Lukt dit niet dan is het ook mogelijk de mand plat te leggen zodat u in de mand kunt kruipen. Ook is het mogelijk, mocht u dat wensen, een krukje te gebruiken en zo het instappen te vergemakkelijken. Dan horen wij dat graag.

Ja hoor, dat kan! Doordat een ballon loskomt van de grond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hoge zorgt ervoor dat de hoogtevrees verdwijnt. Mocht u het toch nog een klein beetje spannend vinden dan heeft de piloot nog wel een paar goede tips waardoor u zich goed kunt ontspannen en van de vaart kunt genieten.

Op onze beginpagina staan verschillende mogelijkheden om een vaart te boeken.

Kies op de front page een plaats waarvandaan u wilt varen. Klik op de plaats. Dan verschijnen de data en kunt u deze vastleggen.

Het ballonvaartseizoen loopt van april t/m half oktober. In de winter plannen wij geen passagiersvaarten. Elk seizoen heeft z’n charme. In het voorjaar kleurt alles weer groen of op sommige plekken nog meer kleurvariaties doordat de tulpen zich weer laten zien. De gehele zomerperiode is het wat warmer maar net zo mooi als de lente en tegen het eind van de zomer spreken we weer wat vroeger af in de avond.

Heeft u alle stappen doorlopen en als laatste de ballonvaart betaald dan ontvangt u automatisch een boekingsbevestiging in uw mailbox.

Kinderen mogen mee als ze boven de rand van de mand kunnen uitkijken. De hoogte van de mand is 1.26. En u mag meevaren zolang u dat nog kunt.

Soms is het handig om op de hoogte te zijn van het gewicht van de passagiers, bijvoorbeeld bij overgewicht. Met name bij warm weer maken we berekeningen om veilig te kunnen ballonvaren.

Ben je zwanger dan kun je helaas niet mee, we verplaatsen de ballonvaart dan tot na de zwangerschap.

Heeft u een medische aandoening waarvan u denkt dat wij daarvan op de hoogte moeten zijn dan horen wij dat graag. In overleg is er veel mogelijk.

Wij zijn al vele jaren ervaren in het ballonvaren met een rolstoelmand. Dit jaar, het jaar 2023 hebben wij een prachtig nieuwe mand aangeschaft, geschikt voor degene in de rolstoel plus nog 5 passagiers.

Het ticket is een jaar geldig. Dat wil zeggen dat binnen een jaar een afspraak moet zijn gemaakt voor het maken van de ballonvlucht, daarna is hij onbeperkt geldig. Mocht dit niet zijn gelukt, neem dan contact op met ons.

Is het niet gelukt om een afspraak te maken voor de ballonvaart, neem dan contact op met ons.

Ballonvaren is weersafhankelijk, daarom is ook elke vaart uniek. Maar helaas kunnen we de weersomstandigheden niet controleren. Dat betekent dat er soms ballonvluchten zijn die wij annuleren omdat de weer condities niet veilig zijn om in te varen.

Tegenwoordig hebben we allemaal een weer app op onze telefoon.

Alleen geeft deze geen informatie over of je ook kunt ballonvaren de desbetreffende dag.

Wij hebben toegang tot een speciaal programma waarin iedere dag specifieke informatie wordt weergegeven om veilig te kunnen ballonvaren. Er staat bijvoorbeeld in hoe hard het waait op verschillende hoogtes en hoe goed het zicht is.

Het kan daarom best zijn dat uw ballonvaart een paar keer wordt uitgesteld. Maar, veiligheid gaat voor.

Dat de zon overdag schijnt zegt niets over andere factoren die meespelen in de beslissing om de vaart te cancelen. De kracht van de wind aan de grond nemen we mee als we de lucht in gaan. Als deze te krachtig is dan ligt dat buiten het veilige bereik, wat operationeel haalbaar is.

Er kan regen op komst zijn, precies op de uren dat wij willen ballonvaren.

We kunnen niet in de regen ballonvaren omdat we dan minder zicht hebben en u als passagier ook. Ook wordt de ballon zwaarder door de regen en is daardoor lastiger om mee te varen.

Uit de regen kan ook een storm (Cumuli Nimbus) ontstaan. Gevaarlijk en reden om aan de grond te blijven.

Onze beslissing om wel of niet te gaan varen kan soms verschillen van die van collega ballonbedrijven. Iedere piloot en ieder bedrijf maakt zijn of haar eigen beslissing, en stelt altijd uw veiligheid voorop. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de andere ballon een beschuttere plek had om op te stijgen. Ook hangt de grote van de ballon af of er wel of niet gevaren kan worden. Een kleinere ballon is makkelijker om op te blazen en mee te landen.

Geen probleem, je vaart is gecanceld omdat de weeromstandigheden het niet toelaten een veilige ballonvaart te maken. Bent u in het bezit van een regulier ticket dan kunt u via de site gewoon een nieuwe datum afspreken. Heeft u tickets voor een Vip vaart dan neemt u telefonisch contact op met ons voor het afspreken van een nieuwe datum.

Nee, dat kan niet. Ballonvaren is weersafhankelijk en het cancelen van de vaart hoort bij het ballonvaren. De spanning de dag van de vaart, of de vaart wel of niet doorgaat hoort bij het avontuur. Ook wij willen op avontuur, alleen wel als alle factoren betreft de weersomstandigheden op groen staan. Veiligheid voorop. Uw vaart zal zeker doorgang vinden maar soms niet direct de eerste keer.

U kunt een boeking maken via onze website. Via de front page kunt u een plaats kiezen  waarvandaan u wilt varen. Vervolgens komen de data tevoorschijn waarop u kunt inschrijven. Doorloop de rest van het programma. Na de betaling is uw vaart vastgelegd en krijgt u daarvan een bevestiging in uw mail. In deze bevestiging, tevens het ticket, staat belangrijke informatie voor het meevaren. Lees deze goed door.

Tijdens het boeken van de ballonvaart kunt u de optie cadeaubon aanvinken. U krijgt dan een full color, dubbelzijdig geprinte cadeaubon in een nette enveloppe thuis gestuurd. Deze mooi cadeaubon kunt u dan overhandigen aan de gelukkige!

Iedere dag gaan de cadeaubonnen met de post mee. Wilt u de cadeaubon de volgende dag al in huis hebben neem dan even contact op met ons. De post doet er soms wat langer over. Wat ook kan is het ticket dat u krijgt in de mail uitprinten en deze overhandigen.

Wij hebben graag dat u een datum afspreekt binnen een jaar na afgifte van de cadeaubon.

Natuurlijk kan dat! U of degene die het ticket krijgt vaart dan mee met een reguliere ballonvaart. Kijkt u op onze site voor de plaatsen waar vandaan wij vertrekken en kiest een plaats uit. Het boeken wijst zich verder vanzelf.

Bij een Vip vaart huurt u de mand af voor alleen uw gezelschap. Er varen geen andere passagiers mee. Ook kunt u aangeven waar u graag overheen zou willen varen. Misschien heeft u een groot weiland naast huis en is er altijd al de wens om daar met een luchtballon op te stijgen. Het woord zegt het al, de ballonvaart is privé, u kunt uw eigen wensen aangegeven. Waar wij zoveel mogelijk aan tegemoet proberen te komen.

Zeker is dat mogelijk!, een huwelijksaanzoek vanuit een luchtballon is heel speciaal, origineel en verassend. U kunt contact opnemen om ons op de hoogte te stellen.

Ballonvaart van een uur, champagneluchtdoop, souvenir als aandenken, champagneglas, vervoer terug, passagiersverzekering, annuleringsverzekering, administratie en boekingskosten, 9% btw.