Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

Magisch ballonvaren met een gasballon

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 26-OKT-2018

Een heldere dag in oktober maar niet om een vaart met klanten van het NBC te maken vandaag. Piloten, Rik en Trees willen mee met een gasballon. Met Axel Hunneuvhl, de gasballon piloot hebben ze afgesproken in Heiliges Feld in Duitsland. Hier wordt de ballon klaargemaakt voor vertrek en zijn Rik en Trees vandaag passagiers in plaats van piloten. En ook zitten zij veel langer in een luchtballon vandaag. Deze vaart duurt 3 uur en 25 minuten. In een heteluchtballon vaar je ongeveer een uur met passagiers omdat je veel gas verbruikt, in een gasballon blijft het gas in de ballon en kun je dus langer in de lucht blijven. Met een windsnelheid van 11.5 km per uur leggen ze 40 km af over een schitterend landschap. De hoogte, (zie foto) is 710 meter, dan heb je dus zo’n uitzicht.., niet verkeerd. 

Lichter-dan-lucht-vliegen
Als je ’s winters boven een verwarming kijkt dan zie je dat hete lucht opstijgt. Ook ’s zomers zie je opstijgende hete lucht boven het asfalt op de snelweg. Hete lucht is lichter dan koude lucht en daarom stijgt het op. Dit opstijgen van hete lucht in een koudere omgevingslucht noemen we de opwaartse kracht (wet van Archimedes).
Een luchtballon is heel erg groot, omdat het heel veel hete lucht moet kunnen opvangen. Het totale gewicht van een opgestookte luchtballon is inclusief mand, branders en pasagiers toch lichter dan de omgevingslucht en daarom stijgt een luchtballon op. Hou maar eens een voetbal in het zwembad onder water en je zult merken dat ook deze voetbal een opwaartse kracht ondervindt, omdat hij lichter is dan het zwembadwater eromheen.

Heteluchtballon, gasballon of Rozièreballon
Zoals hierboven uitgelegd werkt een luchtballon met hete lucht die lichter is dan de koudere omgevingslucht. Door middel van opstoken en afkoelen stijgt of daalt de luchtballon. Een gasballon werkt iets anders. Een gasballon is een gesloten zak met een ventiel eronder. De gesloten zak wordt gevuld met een gas die van zichtzelf al lichter is dan de omgevingslucht. Vroeger gebruikten ze hiervoor het brandbare waterstof, tegenwoordig veel meer het lichte en veilige heliumgas. Aan een gasballon hangen ook zandzakken. Wanneer de gasballon teveel daalt dan wordt er zand overboord gegooid, waardoor de ballon gewicht verliest en weer stijgt. Gaat een gasballon echter te hoog, dan laat de piloot wat van het kostbare helium door het ventiel ontsnappen en daalt de gasballon weer.

De zandzakken zie je in elke film waar een luchtballon of gasballon in voorkomt verschijnen. Hoewel een heteluchtballon volstrekt geen gebruik maakt van zandzakken gebruiken filmmakers deze alleen omdat ze zo enorm tot de verbeelding spreken.
Een Rozièreballon is een combinatie van een heteluchtballon en een gasballon. Deze ballon heeft verschillende kamers die òf gevuld zijn met helium, òf opgestookt kunnen worden zoals bij een heteluchtballon. Hierdoor hoef je minder te stoken om omhoog te komen.

De beleving was magisch, het uitblijven van geluid van de brander zoals bij een heteluchtballon, je hoogte bepalen door zandzakjes, gewoon meedrijven onder een grote zak gevuld met gas, toch een bijzondere uitvinding. Rik en Trees reiken nu geen oorkonde uit zoals ze zijn gewend. Iedere passagier krijgt gewoonlijk een certificaat als bewijs van baron of barones als herinnering. Deze keer krijgen zij er zelf één, het geeft een trots gevoel en Trees beloofd een mooi plekje voor dit speciale stukje papier.

Delen via: