Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

CO2 neutraal ballonvaren

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 26-JULI-2020

Groene vaarten bij  het Noordelijk Ballonvaart Centrum

Je staat op een landweggetje met uitzicht over de groene velden. De lucht is helder blauw en hier en daar drijven wolken in allerlei figuren voorbij. Het is een uur of negen ’s avonds. De zon zakt langzaam naar de horizon en de wind laat wat blaadjes ritselen aan een tak. Een hard geluid verbreekt de stilte. Het karakteristieke geluid van een gasbrander voert je voor even  terug naar je eigen kindertijd. Terug naar het moment waarbij je met een verwonderende blik de lucht afspeurde op zoek naar die ene luchtballon.

Wil je een luchtballon omhoog laten stijgen, ontkom je er niet aan dat je een gasbrander nodig hebt die de lucht verwarmt. En daar waar gas wordt verbrand heb je een uitstoot van CO2. Het uitstoten van CO2 is een hot item. Met bijna 7,8 miljard mensen op de wereld is de uitstoot van  CO2 groot, naar schatting zo’n 30 tot 40 gigaton per jaar. Aangezien CO2 één van de belangrijksteoorzaken van de klimaatverandering is, maakt dat het reduceren van CO2 cruciaal is.

Bij Noordelijk ballonvaart Centrum is er goed nagedacht over hoe je zo ecologisch mogelijk kunt ballonvaren. Er werd al gevaren op speciale ballonvaartgas, ook wel propaangas genoemd. Het voordeel van propaangas is dat de uitstoot van CO2 veel lager is dan bij andere brandstoffen. Inmiddels zijn nu alle ballonvaarten  die het ballonnenbedrijf uit Joure aanbiedt compleet CO2 neutraal. En daarmee hebben ze de primeur van Nederland. Op deze manier kan er worden gegarandeerd dat ballonvaren een schone en groene manier van luchtvaart is en dus niet schadelijk voor het milieu. Voor het tanken van dit speciale propaangas is een nieuw vulstation aangelegd volgens de nieuwste veiligheidsvoorschriften.

Ook de CO2 uitstoot van de personenbussen die de ballonnen ophalen en de passagiers weer terugbrengen naar hun auto’s wordt gecompenseerd met de aanplant van bomen via ‘Trees for all’. Bomen hebben voor hun groei CO2 nodig. Met hulp van zonlicht en water zetten bomen CO2 om in suikers en daarbij komt zuurstof vrij. Wat weer heel gunstig is voor die 7,8 miljard mensen en de vele generaties die na ons ook willen leven in een gezonde, groene wereld. Met dit in gedachten, maakt dat je, na het boeken van een ballonvaart bij Noordelijk ballonvaartcentrum, er niet alleen een unieke belevenis aan over houdt, maar tevens ook een groen gevoel!

Delen via: