Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

Holland boven Amsterdam, highlights van Noord-Holland

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 23-APR-2019

De leukste dorpjes en historische steden in Holland boven Amsterdam.

We varen al geruime tijd in de provincie Noord-Holland. 25 jaar geleden waren wij het eerste Ballonvaart bedrijf wat ballonvaarten uitvoerde in deze prachtige provincie, pioniers zou je kunnen zeggen. Want er ligt veel water in en om Noord-Holland heen wat het uitdagender maakt om langere vaarten te maken en de windrichting speelt veel meer een rol, we moeten na een uur wel weer kunnen landen. In de loop van de jaren hebben we tientallen plekken waar we met verschillende windrichtingen kunnen opstijgen en kilometers kunnen afleggen.

Het is niet eenvoudig het Hart van Noord-Holland in een paar woorden te vatten. Er zijn duinen, polders en veenweidegebieden en er is water, heel veel water. Maar van Noordzeekust tot IJsselmeerkust vertoont dit gebied van de duinen tot en met West-Friesland ook grote contrasten. Zo kunnen dynamische, stedelijke gebieden bestaan naast ongerepte, schilderachtige dorpjes. En lege, streng ingerichte droogmakerijen liggen pal naast grillige veenweidegebieden vol met kwetterende vogels. Nee, wie op zoek is naar eenduidigheid, die heeft hier niets te zoeken. Maar wie houdt van deze bonte stoet van landschappen, dorpen en steden als Alkmaar en Hoorn beleeft hier veel plezier.

Onze highlights vanuit de luchtballon

Holland boven Amsterdam heeft naast prachtige steden en dorpen een aantal unieke plekken die je niet mag missen als je een ballonvaart maakt in deze regio. 

De gouden eeuw in Hoorn
Overal op de wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. Ook in Hoorn slenter je heerlijk langs de havens en de fraaie panden uit die roemrijke tijd. Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. De stad lag op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en bloeide op tijdens de 17e eeuw. Tegenwoordig leven de rijkdom en invloed van Hoorn voort in monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten. De pakhuizen, havens en voorname huizen, werkelijk álles ademt de welvaart van de zeventiende en achttiende eeuw uit. Met een oostelijke wind kunnen wij starten vanuit Hoorn en de charmes van deze stad laten zien.

Beemster en de Schermer
Het UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer vormen een uniek poldergebied dat toont hoe Nederlanders het water al eeuwen beheersen en in hun voordeel weten te benutten. Al meer dan 400 jaar geleden, tussen 1607 en 1612, slaagden Nederlanders erin om met 43 molens land in te polderen in een gebied dat toen nog een binnenzee was. Het binnenmeer de Beemster veranderde in die tijd in een fraai landschap dat 3,5 meter onder zeeniveau ligt en is ingedeeld in een strak geometrisch patroon van vierkanten en kwadranten.

Vandaag de dag is het gebied tussen de Beemster en de Schermer, het Schermereiland, geliefd als natuurgebied met bijzondere moerasvogels en unieke begroeiing. Er wordt volop gefietst, langs dorpjes en fraaie landhuizen. Er worden vaartochten georganiseerd op het water en in de lucht. We hebben geschikte startpunten om te vertrekken voor een uitzicht over een uniek poldergebied.

Delen via: