Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

Passagiers letterlijk in de wolken!

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 04-APR-2017

We maken onze piloot Tommie altijd erg blij als we hem vertellen dat hij weer een ballonvaart mag gaan maken. Vorige week dinsdag mocht hij met een gezin, bestaande uit twee ouders en twee kinderen, de lucht in vanuit Franeker. Deze vaart was al enkele keren uitgesteld, vanwege slecht weer of de verkeerde windrichting. Het weer hebben we helaas niet in de hand maar de ervaring leert dat het wel prachtig zonnig weer is op het moment dat de ballonvaart dan uiteindelijk wel door kan gaan!

Het was afgelopen dinsdag een mooie zonnige dag maar het zicht liep gedurende de avond wel terug tot ongeveer 8 kilometer. Dat is nog steeds ruim voldoende, vanuit Franeker wil je toch graag de kustlijn van het Ijsselmeer en de Waddenzee zien. Op het startveld keek Tommie nog even naar de laatste waarnemingen van de weerstations en had gezien dat de bewolking op ongeveer 1.5 kilometer hoogte zat. Het plan ontstond om eerst over Franeker te varen en vervolgens de stijging in te zetten richting deze grote hoogte.

Het stijgen naar deze hoogte duurt ongeveer een kwartier en de temperatuur op deze hoogte is ongeveer 10 graden lager dan aan de grond. Ondertussen zit je te wachten , te wachten, te wachten totdat je boven de wolken uitkomt en dan opeens is het magische moment daar! Door het gat in de bewolking kom je van het een op het andere moment boven een magische sprookjesachtige wereld uit. De zon schijnt uitbundig, de lucht is strakblauw, het zicht kraakhelder en je ziet de schaduw van de ballon op de wolken. Het is alsof je in een vliegtuig zit maar je kunt de wolken bij wijze van spreken zelf aanraken. Je bent zo vrij als een vogel. Met de selfiestick werden een paar prachtige foto’s gemaakt en na 10 minuten werd daling weer ingezet. Het duurt namelijk ook weer een kwartier voordat je beneden bent. Het was bijzonder om te zien dat de bewolking compleet was opgelost op het moment dat de ballon weer beneden was.

Vervolgens werd in de buurt van Wommels een landingsplek gezocht. De weilanden in deze omgeving zijn zo uitgestrekt dat er veel landingsmogelijkheden zijn. Tommie koos voor het grote speelveld middenin Wommels., waar de plaatselijke jeugd aan het voetballen was. Op dit veld stijgen ook luchtballonnen op. Onder grote belangstelling werd de ballon weer ingepakt en werd de ballonvaart traditiegetrouw afgesloten met een glas champagne (en fris voor de kinderen). De passagiers hebben geweldig genoten! Tijdens de rit terug naar huis bleven ze maar vertellen dat ze letterlijk in de wolken waren. Voor hen was de ballonvaart perfect!

Delen via: