Logo Noordelijk Ballonvaartcentrum Koop tickets
Koop tickets

Sinterklaas gespot in Februari

Noordelijk Ballonvaartcentrum - 22-FEB-2018

Zomaar een leuke spontane dag, we mogen op pad met een luchtballon naar het Sint Piter feest in Grouw, Friesland.

Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag (van 21 februari) van Spanje naar het Friese dorp Grouw komt en daar zijn boot aanlegt aan de Nieuwe Kade.

Volgens een legende is hij de broer van Sinterklaas die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. De oorsprong van het feest is echter anders en startte als een voorjaarsfeest ter verering van Sint-Petrus.

Sint Piter en Sinterklaas zouden vroeger gezamenlijk naar Nederland varen om daar op 5 december op pakjesavond cadeautjes uit te delen. Toen zij een keer Grouw vergaten, ging Sint Piter terug om alsnog de cadeautjes voor de inwoners van het Friese dorpje op te halen. Pas midden februari kwam hij terug. Desondanks ligt de oorsprong van het feest ergens anders.

Vroeger vierde men in Friesland het Maitiidsfeest (voorjaarsfeest). Pasgetrouwde koppels gooiden ballen die door hun vrienden werden gezocht, dit was een ritueel om het land vruchtbaar te maken.

Omdat de kerk heidense feesten verving door christelijke feesten veranderde het voorjaarsfeest in het feest van Sint-Petrus. Nu is dit feest overal in de vergetelheid geraakt, behalve in Grouw. Waarom precies is niet duidelijk, maar het kan ermee te maken hebben dat Sint-Petrus beschermheilige is van het vissersdorp Grouw.

Dit jaar hebben we de inwoners van Grouw verrast door Sinterklaas op te halen met een kleine maar mooi gekleurde luchtballon. Met veel enthousiasme zwaaiden de kinderen net zo lang tot de goede man nog maar een puntje aan de horizon was.

Delen via: